Обрат! Разследват ли Асен Василев, какво е обвинението

Производството е срещу престъпление, а не срещу конкретно лице, казват от прокуратурата

Обрат! Разследват ли Асен Василев, какво е обвинението | StandartNews.com

Няма образувано досъдебно производство срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев

Това заяви говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев пред БНТ, след като по-рано днес пред депутати вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че държавното обвинение е започнало разследване срещу Василев.

ВИЖ ОЩЕ: Прокуратурата разследва Асен Василев

Кръстев припомни, че след промени в НПК от 2017 г. досъдебните производства се образуват за извършени престъпления, а не срещу конкретни лица. Съгласно процесуалния закон, ако в рамките на досъдебното производство се съберат доказателства, че има извършено престъпление, както и за неговия извършител, тогава се пристъпва към предявяване на обвинение.

В Специализираната прокуратура е подаден сигнал от петролна компания, в който се твърди за проведена среща между представител на компанията и вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Срещата била по инициатива на Василев след като от компанията публично направили предложение за прилагането на мерки за намаляване на цената на горивата у нас.

В сигнала до прокуратурата се излагали факти и обстоятелства за съдържанието на разговора по време на тези среща.

Новината за разследване срещу Асен Василев предизвика остра реакция на премиера Кирил Петков.

ВИЖ ОЩЕ: Петков избухна заради разследването срещу Асен Василев

Съгласно законовите си задължения Специализираната прокуратура е образувала предварителна проверка, в хода на която се проверява достоверността на изнесените в сигнала данни и твърдения за извършено длъжностно престъпление (нарушение или неизпълнение на служебно задължение с цел набавяне на облага за себе си или за друго лице).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай