МВР погна жената до Гешев, какво е обвинението

Разследват я по сигнал на БОЕЦ за имотна измама

МВР погна жената до Гешев, какво е обвинението | StandartNews.com

В МВР е разпоредена проверка по сигнал, свързан с имотна измама, осъществена от близка до висш магистрат жена, съобщиха от вътрешното министерство. П

Повод е постъпил сигнал на движение БОЕЦ, в който се твърди, че през 2012 г. жената до главния прокурор Иван Гешев – Детелина Ханчева е загубила дело за собствеността на имоти в землището на софийското с. Волуяк, съобщи бТВ.

Те са били дарени през 2005 г. от възрастен мъж, с когото няма пряка връзка. Други лица обаче успешно са възстановили собственическите си права, а нотариусът по сделката по-късно е арестуван и губи правата си именно заради имотни измами, се твърди в сигнала.

Това е втора проверка по този случай след по-ранен сигнал от бивш зам.-кмет на Район „Младост“ за „имотни сделки на лица, свързани със същия висш магистрат“, пишат от МВР. Той е подаден през декември, а в началото на януари Специализираната прокуратура е изискала всички материали по преписката с мотива, че те касаят магистрат.

„В тази връзка следва да се уточни, че сигналът и проверката не съдържат данни за престъпления, извършени от магистрати, поради което СП не е компетентна да води разследването и да изисква материали по тази проверка. Основателно възниква въпросът каква е причината СП да изисква материали, макар да знае, че не е компетентна по случая“, пишат от министерството, като допълват, че на запитването им спецпрокурорите още не са отговорили.

МВР ще подаде сигнал до ВСС с искане за извършване на проверка дали са оказвани натиск и намеса при изискването на материалите по преписката от висш магистрат, както и ще сезира КПКОНПИ за наличие на конфликт на интереси спрямо проверяваните лица и магистрати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай