Министърът на земеделието дава БАБХ на прокурор

Министърът на земеделието ще сезира прокуратурата за незаконосъобразни заповеди на предишния директор

Министърът на земеделието дава БАБХ на прокурор | StandartNews.com

Министърът на земеделието Христо Бозуков ще сезира прокуратурата за незаконосъобразни заповеди на предишния директор на Агенцията по храните (БАБХ). Причината е ограничаването на вноса на пилешко месо от Полша заради твърдения, че то е заразено със салмонела.

През декември 2019 г. на българския пазар бяха пуснати над 100 тона такова месо, а след това агенцията започна да изследва всички пратки от Полша. В резултат на няколко пъти бяха спрени пратки, като общото им количество достигна до около 155 тона.

В интервю за БНР министър Бозуков обаче заяви, че салмонелата е била само претекст за ограничаване на вноса, а целта е била да се удовлетвори интересът на конкретни големи фирми. (Най-големите производители на пилешко месо в България са “Амета холдинг” и “Градус” АД - бел. ред.).

“В заповедта пише че птичето месо и субпродукти да бъдат поставени под забрана до получаване на резултати от лабораторното изпитване, без да има нужда, без да има особен случай на салмонела, като заповедите на изпълнителния директор са незаконосъобразни и са предпоставка за корупционни практики от служители от областните дирекции по безопасност на храните, извършващи официален контрол на пратките с птиче месо с произход Полша и внос от трети страни. Фактът, че е извършен такъв контрол, за да се задържа внос на месо и яйца, предизвиква известни съмнения”, каза министърът. Изводите са направени след приключен одит в агенцията.

Справка в комисията по стокови борси и тържища показва, че цената на едро на пилешкото месо през декември 2019 г. е била съответно 3,91 лв. за килограм. През следващите месеци варира между 3,92 и 3,96 лв., не се наблюдават съществени изменения и спрямо ноември. През декември в сравнение с октомври пилешкото месо е поскъпнало с 10 ст.

Бозуков заяви също, че БАБХ е превъзлагала дейности, които тя самата може да извърши. Това е довело до натрупване на задължения от 18 млн. лв. към тези фирми. Договорите са били финансово необезпечени и негарантирани със средства.

Министърът коментира и темата с дефицита на дърва за огрев. Според него осигуряването им се оказва заложник на предстоящите избори. Имало райони, в които горските раздават дърва на местното население по списъци със симпатизанти на конкретни партии. Конкретен пример Бозуков даде с Кърджали, като припомни, че дървата за огрев се разпределят от общинските кметове.

“Имах среща с асоциацията на общинските гори, които ми заявиха, че това е политически въпрос и веднага непосредствено след изборите дърва ще има в изобилие”, каза Бозуков, пише 24chasa.bg. В същото време дърва имало достатъчно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай