Крум Зарков изплаши управляващите, каза как ще паднат от власт

По думите му трябва да има главен прокурор, както и прокуратурата трябва да бъде в съдебната власт

Крум Зарков изплаши управляващите, каза как ще паднат от власт | StandartNews.com

Ако сега управляващите от "Продължаваме промяната-Демократична България" и ГЕРБ-СДС не се споразумеят за съдебната реформа и не решат проблемите, свързани с Висшия съдебен съвет, това ще доведе до правителствена криза и падане на кабинета. Предупреждение за това отправи в интервю за БНТ бившият служебен правосъден министър Крум Зарков.

Според него ВСС създава само недоверие и те са си виновни за това. Според мен изборът на Сарафов само от прокурорска колегия беше предизвестен скандал, но няма нужда политическите партии да правят декларации и да критикуват, тъй като в тях е ключът за решаване на проблема, каза Крум Зарков.

"Винаги съм мислел по един начин - човек трябва да се бори с хората, когато са на власт. Иван Гешев загуби качеството на главен прокурор още през 2020 година, основно с нахлуването си в президентството, както и с отказа да разбере, че голямата власт идва с голяма отговорност", каза още той.

По думите му трябва да има главен прокурор, както и прокуратурата трябва да бъде в съдебната власт.

Зарков изрази подкрепата си към правосъдния министър Атанас Славов, който може да атакува пред Върховния административен съд избора на Борислав Сарафов за временен главен прокурор или да призове ВСС да преразгледа решението си. "Решението е - събират се ПП-ДБ, влизат при партньорите си в управлението за избор на нов ВСС. Това е залогът за управлението и неговата легитимация", подчерта бившият правосъден министър.

Зарков не вижда причина Конституционният съд да каже, че има противоконституционност в отстраняването на досегашния главен прокурор Иван Гешев. Той не мисли, че може да бъде възстановен Гешев и това не трябвало да се случва. Неговата смяна обаче сама по себе си била крачка, а не цел.

"Гешев нищо не може да направи. Прегрупирането както в политическата, така и в съдебната власт тече. Рецептата е да се спре с непрекъснатото баламосване на хората, които са много по-умни, отколкото политиците смятат, а да кажат, че се събрахме тези и тези партии, че искат да направят съдебна реформа - начинът на съставяне на ВСС и квотите в него, надзор на законност на главния прокурор и на прокуратурата, отварянето на Конституционния съд за по-голямо обръщане към него, който да стане гарант за човешките права в него. Няма нужда да се търсят екстравагантни решения", категоричен бе Зарков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай