КПКОНПИ с удар по НПО-тата на Прокопиев

Антикорупционната комисия предлага на кабинета спешна промяна на правилника

КПКОНПИ с удар по НПО-тата на Прокопиев | StandartNews.com
  • Антикорупционната комисия предлага на кабинета спешна промяна на правилника
  • Комисията сложи прът в плана на каолиновия бос да сложи ръка върху 100 млн. лв. от държавата

КПКОНПИ посече опита на НПО-та, свързани с подсъдимия разградски олигарх Иво Прокопиев, да разпределят парите, заделени от държавата за развитие на гражданското общество и за финансиране на проекти с обществено значение, съобщава „Монитор“.

Преди месец лъсна, че почти всички от 14-те организации, които ще имат свои представители в новия Съвет за развитие на гражданското общество, са свързани с каолиновия крал. Процедурата по избора им е задействана в края на февруари и финализирана миналата седмица тихомълком, при почти пълно медийно затъмнение и в условия на фрапиращ конфликт на интереси и процедурни хватки. В същото време само в бюджета за настоящата 2020 г., по перото „субсидии и други текущи трансфери за юридически лица с нестопанска цел“ са заделени близо 100 млн. лева. За да сме по-точни - 98 152 300 лева.

Тъмната процедура бе разкритикувана и от КПКОНПИ, която предлага на МС да приеме изменения в правилника за организацията и дейността на съвета с НПО-тата. Според комисията в правилника има текстове, които биха могли да породят корупция, а самият съвет разпределя значителен публичен финансов ресурс.

Според КПКОНПИ, която се е сезирала след публикации в медиите, в разпоредбите има несъответствие на част от разписаните норми с принципите на „публичност и прозрачност“ и „недопускане на конфликт на интереси при разпределяне на средства, организиране на консултации или други взаимодействия с гражданските организации“. Комисията смята, че правилата за избор на състава на Съвета не осигуряват необходимата гаранция за равнопоставеност и представителност. В тях липсва изискване за гарантирано включване на организации от всички области на дейност в обществена полза. Така се дава възможност за вземане и налагане на решения в полза на определена област на дейност или на определени неправителствени организации, смятат от комисията и предлагат съвета да се състои от НПО-та от всички сфери на дейност. От КПКОНПИ подчертават, че при проведените две обществени обсъждания на проекта на правилник са били предоставени над 8 такива предложения от различни НПО, но те не са били приети.

Друг проблем, който антикорупционната комисия вижда е това, че поканата за участие в съвета се публикува само в портала за обществени консултации. Така при проведения през април-май 2020 г. избор за състава на съвета са се регистрирали за участие 379 от приблизително 49 000 неправителствени организации. Затова от КПКОПНИ предлагат съобщенията да се публикуват и в национално-представените медии.

Третият сериозен проблем според КПКОНПИ е опасността НПО-тата да разпределят между себе си и свързани с тях сдружения сериозното държавно финансиране, което ще управляват.

„От съществено значение е да бъдат ограничени и неутрализирани всички възможни съмнения за зависимости и конфликт на интереси при самите НПО, членове на Съвета. Съществуващите в Правилника разпоредби обаче не осигуряват това в необходимата степен. Съществува риск от неефективност, липса на безпристрастност и прозрачност при разходването на публичните средства“, категорични са от комисията. Затова те предлагат да се осигури реализирането на принципа „недопускане на конфликт на интереси при разпределяне на средства, организиране на консултации или други взаимодействия с гражданските организации“. Това може да стане чрез конкретно и детайлно разписани нормативни изисквания и условия, гарантиращи избягване на свързаност и реално недопускане на конфликт на интереси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай