Гешев поема прокуратура в добра кондиция

Мястото на прокуратурата вече е определено с конституционно решение

Гешев поема прокуратура в добра кондиция | StandartNews.com

Прокуратура, която е в добра кондиция, която е подредена и има административен капацитет поема новият главен прокурор Иван Гешев. Той даде пред БНТ първото си интервю след като положи клетва като обвинител номер едно.

Гешев добави, че няма структура и организация, които да са без проблеми. Въпросът е всяка структура, организация и институция да решава собствените си проблеми, а да не прехвърля отговорността за тях на други.

„И, както казах при встъпването си, ние знаем, че не сме безгрешни и затова няма първи да хвърлим камък. Ще се насочим към решаване на собствените си проблеми, а няма да ги прехвърляме на други“, категоричен бе Иван Гешев.

Проблемите, по думите му, са от различно естество. Най-сериозният краткосрочен проблем, който той изтъкна, е формирането на екип.

„Защото от създаването на екип, който има общи цели, който работи заедно, а не поотделно, и който има общи идеи и виждания за развитието на прокуратурата, зависи много. Никой еднолично, и главен прокурор включително, не може да управлява каквато и да е структура и организация“, каза Гешев.

„На мен най ми се иска след тези 7 години ситуацията с битовата престъпност да седи по различен начин. Да не гледаме по телевизията как се убиват възрастни хора, които са дали живота си и труда си за изграждането на тази държава, как ги палят в къщите им“, сподели главният прокурор.

Надявам се да не говорим вече толкова за корупция и се надявам прокуратурата да излезе по-силна този мандат, пожела си той.

Главният прокурор каза, че едно от най-големите предизвикателства е да се промени мисленето, което съществува у много прокурори, че те са чиновници и магистрати.

Той беше попитан дали трябва да бъде променена Конституцията. „Дали трябва и дали ще бъде изменена Конституцията са две неща и двете зависят от друга институция - от законодателната власт. Само Народното събрание и политиците трябва да преценят дали и какви изменения ще се случат в Конституцията и в законите. Прокуратурата и аз лично, ако бъдем попитани, можем да изразим становище за евентуални идеи за промени. От това, което казах след встъпването си, това в момента е политика. Към момента аз не виждам нищо юридическо в тази тема. Отделно, за да има дебат, трябва да формулираш темата. Към момента аз не съм чул рационални, конкретни и юридически аргументирани идеи, които да бъдат обсъждани“, каза Иван Гешев.

„Моето лично мнение, а аз съм сигурен, че и цялата прокуратура ще бъде против това прокуратурата да бъде извън съдебната власт. И ще обясня защо. Защото тогава ще отиде към изпълнителната власт и приключваме с въпроса за независимостта на всеки един прокурор и няма да ме питате: "Как ще устоите на политическия натиск?". Този политически натиск ще бъде ежедневие“, обясни главният прокурор.

Иван Гешев каза, че не се притеснява от каквито и да е механизми за контрол, които са в интерес на българското общество. „Аз не съм престъпник. Работил съм десетки години за България. Работил съм като магистрат, през което време са ме контролирали по различни начини и доста по-сериозно, отколкото възможността за главния прокурор. Така че аз нямам притеснения и в крайна сметка това е едно решение на политиците“, посочи обвинителят.

"По-сериозният дебат, който никога не се повдига и нещата се решават на парче, е за законите и за тяхното качество. За това, че те са морално остарели. За това, че те регулират обществени отношения, които вече не фигурират или не регулират съществуващи такива", добави Гешев.

„Имах две срещи със сегашния шеф на европейската прокуратура г-жа Кьовеши. Едната беше за кратко в Брюксел. Първата беше на официално посещение в България при главния прокурор тогава Сотир Цацаров. Тя каза: "Не може с въдица да се лови слон", говорейки по тези теми с нея. И аз ѝ казах тогава, че колкото и да е странно, ние в България наистина с въдица ловим слон, но от време на време и хващаме“, пошегува се Иван Гешев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай