Четвъртък,

Двете ченгета от Калотина прали пари по своя схема

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС -
Двете ченгета от Калотина прали пари по своя схема
A
A
A

Прокурори предоставиха днес повече информация за арестите на "Калотина". В петък бяха задържани двама разследващи полицаи заради корупционни практики. Според държавното обвинение двамата са получавали подкупи от лица, които са разследвали.

Един от задържаните служители на МВР е с дълъг стаж в системата - близо 10 години. Двамата полицаи са обещавали протекция и чадър срещу парични подкупи по линия на разследвания, свързани с каналджийство и трафик на мигранти.

По време на акцията са задържани с белязани пари. Уговорената сума е трябвало да бъде предадена на 2 транша от по 1000 лв.

Подкупите са изпирали през оборотите на столично заведение, с помощта на трети човек, която схема била разработена лично от двамата арестувани. Те злоупотребявали и с имена на магистрати.

„Волята на министерството е да изкорени корупционните практики. Все пак, както казах многократно, служителите на реда са олицетворение на законност и ред“, подчерта Стефан Банков, заместник-началник на дирекция „Вътрешна сигурност" в МВР.

Лично министърът контролираше операцията, изцяло по информация на "Вътрешна сигурност". Двамата полицейски служители многократно искаха подкуп от двете лица, като едно от лицата ние го наблюдаваме от по-продължителен период от време.

„Схемата с участието на друго лице – от заведението, е много интересна. Подкупите трудно се доказват с посредник. В последния момент лицата се полакомиха и решиха те да вземат парите“, разказа Банков. Той призна, че срещу единия полицай през годините е имало множество скандали за злоупотреби, но нищо не било доказано.

Прокурор Ангел Кънев подчерта: „Категорично е установено, че участие на магистрат в тази престъпна схема няма“. По думите му двамата полицаи имали работни отношения с прокурори и познавали добре правната материя, което им позволявало да създават впечатлението, че не те, а магистратите искат парите.

Макар Банков да определи разследването като „красноречив пример за сътрудничеството между МВР и съдебната власт“, участниците в брифинга мимоходом признаха, че операцията не е впечатлила Специализирания наказателен съд. В неделя и тримата арестувани са били пуснати от ареста без гаранция и само с подписка с мотив, че са неосъждани и няма висока обществена опасност в деянието им.

Прокурор Кънев обяви, че той и колегите му ще протестират решението заради новите събрани доказателства и защото според него има опасност полицаите да повлияят на свидетели по делото.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички