12 години затвор за убийство по особено мъчителен начин

12 години затвор за убийство по особено мъчителен начин | StandartNews.com

69-годишен тервелчанин с инициали П.И.П. е осъден на 12 години затвор при първоначален строг режим заради убийство на 54-годишен мъж с инициали Г.П. А. Това съобщиха от пресслужбата на Окръжния съд в Добрич. Делото за умишленото убийство, станало на 25 април миналата година в Тервел, е гледано в понеделник.

Във фаталния ден миналата година около 9:00ч. подсъдимият П. И. П. се прибрал в дома си в Тервел и установил, че липсва електрическия му котлон. Той се ядосал и веднага се упътил към къщата на пострадалия, защото и друг път се било случвало същият да взема вещи от дома му. Имал намерение да го набие, за да не го краде повече. Със себе си носил тесла и метален секач.

В обвинителния акт обаче се сочи, че целта на подсъдимия е била да убие пострадалия, за което се съди от нанесените удари в областта на главата. Посочено е още, че действията били извършени с изключителна ярост, ожесточение и отмъстителност, както и по особено мъчителен начин. По тялото на пострадалия са нанесени не по-малко от 20 на брой удара, които са му причинили силни болки и страдания. Според съдебно-медицинската експертиза причина за настъпилата смърт е била контузия на главния мозък и дихателна недостатъчност от централен произход, в пряка причинна връзка с нараняванията по главата. Вещите лица са установили, че при нанасяне на ударите пострадалият е бил в съзнание и е чувствал силна болка и страдание и е съзнавал какво се извършва с него. Това квалифицира деянието като извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост. В хода на разследването съдебно-психиатричната експертиза не установява подсъдимият да страда от психични заболявания, като се допълва, че по време на деянието си е бил под влиянието на негативни емоции, но извън категорията „физиологичен афект" и е бил способен да разбира значението на това, което прави. Наред с присъдата съдът е постановил П.И.П. е осъден да заплати сторените по делото разноски в размер на 775.40лв. по сметка на РУ на МВР в Тервел.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд гр. Варна в петнадесетдневен срок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай