Зорница Русинова пое социалното министерство

Зорница Русинова пое социалното министерство | StandartNews.com

Зорница Русинова е новият министър на труда и социалната политика. Това решиха депутатите със 135 гласа "за", 68 "против" и 8 "въздържал се". С това решение парламентът освободи от поста вече бившия вицепремиер Ивайло Калфин, който поиска да си тръгне от властта заради партийната дисциплина и решението на АБВ.

Единствено от БСП, ДПС и Атака бяха против промените, а новият социален министър получи подкрепата дори на напусналите управлението АБВ. Народните избраници посветиха близо два часа в обсъждане на оставката на Калфин и избора на Русинова, като най-активни бяха от БСП. Техните призиви обаче бяха в посоката на предсрочни парламентарни избори.

Народното събрание прие и промяна в структурата на Министерски съвет, като премиерът вече ще има не четирима, а трима вицепремиери.

"Социалната политика има три основни принципа - диалог, активност и съпричастност. Това са трите принципа, които в предстоящия си мандат ще следвам", заяви Русинова в първото си изказване като министър. Тя подчерта, че ключовата дума за пазара на труда е активност. По думите й, трябва да се говори за социалното включване на 3 милиона българи.

„Социалната политика е политика от хора за хора. Важни са нуждите на човека и индивидуалността му", обясни Русинова. И допълни: „Не на последно място съпричастност. Ориентиране на социалните плащания, на схемите на социалната заетост. Благодаря на вицепремиера Ивайло Калфин за реформите, които стартирахме". 

Минути след гласуването бившият вече социален министър Ивайло Калфин обясни пред журналисти, че е депозирал оставката си и като народен представител. Той е взел това решение, защото вижда колко добре работи ПГ на АБВ сега, а и искал да се ангажира с други партийни задачи. Запитан дали те включват кандидат-президентска кампания, Калфин отбеляза, че няма да отговори към момента. Той обаче сподели, че за него и този път партиите са закъснели със започването на кампания. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай