Желязков е умерен оптимист за пакета „Мобилност“

България ще продължи да отстоява позициите по пакета „Мобилност“, обеща министърът

Желязков е умерен оптимист за пакета „Мобилност“ | StandartNews.com

България ще продължи да отстоява позициите по пакета „Мобилност“, който преди два дни бе приет на първо четене в пленарната зала на Европейския парламент. Категоричното обещание направи снощи в предаването „Панорама“ по БНТ транспортният министър Росен Желязков.

Гласуването пакета не е окончателното му приемане, а само пореден етап. Предстоят институционални преговори и в тях ще продължим да отстояваме позициите си, яха думите на Желязков.

Министърът заяви, че приемането на пакета, срещу който протестират българските превозвачи, е станало чрез натиск и сложни процедурни похвати и коментира, че това е случило без правни и процедурни основания.

„Нашата цел беше пакетът да не влезе в пленарна зала, защото там битката беше предрешена“, обясни Росен Желязков. Евродепутатите от Източна Европа са едва една трета от членовете на Европейския парламент, каза той.

Сега България ще се опита да забави преговорите до края на румънското председателство на ЕС и до следващия Европейски парламент, който ще бъде избран след изборите.

Желязков каза, че България е имала ясна позиция от самото анонсиране на промените през 2016 г. Тя е продиктувана от факта, че глобалните процеси са лишили българските превозвачи от традиционни пазари като Турция и Иран и те са се преориентирали към Централна Европа, откъдето сега се опитват да ги изтласкат.

Той заяви, че българските евродепутати са се държали достойно в пленарната зала и им благодари.

Желязков отхвърли укора на Сергей Станишев (който също говори в „Панорама“), че по време на българското председателство на Съвета е била пропусната възможността да се решат по-благоприятно въпросите на превозвачите. Министърът посочи, че България е внесла множество компромисни предложения по текстовете, но те са били посрещнати с мълчание от големите държави, които изчакали председателството на Австрия да приемат решения в търсената от тях посока.

Министърът коментира и скандалите с имотите на представители на властта. Според него при съмнения хората, които заемат държавни позиции трябва да ги освобождават. „Всичко е в сферата на морала и правото. В държави без дълга традиция в норми за регулиране на обществените отношения, моралът винаги стои на заден план“, каза Росен Желязков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай