Здравната комисия гласува против пушенето на закрито

Здравната комисия гласува против пушенето на закрито | StandartNews.com

София. С 10 гласа „против" и със 7 „за" депутатите от Парламентарната здравна комисия отхвърлиха на първо гласуване предложенията на БСП и Атака, които предвиждат отпадане на пълната забрана за пушене.

Вчера икономическата комисия в НС прие с 8 гласа "за", 4 "против" и 1 "въздържал се" предложението за по-лек режим за пушене на закрито.

"Министерство на здравеопазването не подкрепя и двата законопроекта за либерализация на тютюнопушене в публични заведения" заяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков по време на днешното заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, предаде Фокус. „Ясно е, че пушачът сам определя своята съдба", подчерта зам.-министър Пенков.

Той обърна внимание обаче на това, че тези пощения, които ще са предвидени за пушачи, работят хора, най-вероятно на 8-часов работен ден, и здравето на хората ще се застрашава непрестанно. Бойко Пенков посочи, че България е част от конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация, която е ратифицирана със закон от 40-тото Народно събрание, и именно в тази конвенция се посочва, че страните трябва да вземат интегрирани мерки относно на всички лица, изложени на тютюнев дим. „Министерство на здравеопазването не подкрепя подобен тип либерализация на забраната за тютюнопушене", заяви още веднъж зам.-министърът на здравеопазването.

По време на заседанието на комисията се чу и становището на Министерство на младежта и спорта. „Като цяло министерството подкрепя законопроекта за отпадане на пълната забраната", заяви Мирослава Стефанова, експерт от Министерство на младежта и спорта. Изказването на експерта от спорното министерство предизвика бурна реакция в присъстващите народни представители от ГЕРБ.

Народни представители от различни политически партии влязоха в спор по време на днешното редовно заседание на парламентарната комисия по здравеопазване по отношение на промени в Закона за здравето, които отменят пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.

Депутатът от БСП Спас Панчев, който е вносител на единия законопроект за либерализиране на забраната, отбеляза още в началото, че предложените промени се отнасят само за питейните заведения, баровете и казината, които сами да могат да избират дали да се пуши или не.

Народният представител от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова посочи, че в голямата си част българите подкрепят забраната за тютюнопушене. „Ние всички представляваме мнението на всички български граждани и трябва да е ясно, че добра здравна политика се прави с дългосрочна визия", коментира д-р Дариткова.

„Не отнемайте правото на хората да избират дали да пушат или не, защото само то им е останало", заяви народният представител от Атака Димитър Димов. Според него – най-големият проблем на българското общество не е тютюнопушенето. „Ако колегите от ГЕРБ са толкова загрижени за здравето на българите, нямаше да съкратят 17 болници по време на тяхното управление", заяви Димов. „Българите казват, че тази забрана за тютюнопушене трябва да бъдат вдигнати", подчерта още веднъж Димов.

„Когато говорите за право трябва да имате предвид едно решение на Върховния административен съд, което касае правото на българските граждани да пушат или не. Върховният административен съд още преди 2011 година се е произнесъл по казуса в община Кюстендил, като е заявил, че тютюнопушенето не е субективно право и ограничаването на тютюнопушене не е ограничаване на правата на българите", посочи депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Депутатът Семир Абумелих от ГЕРБ коментира, че отмяната на пълната забраната за тютюнопушене не гарантира по никакъв начин, че ще бъдат разкрити 20 000 нови работни места.

Зам.-председателят на комисията по здравеопазване към Народното събрание Тунчер Кърджалиев определи предложените законопроекти за либерализиране на забраната за тютюнопушене като неаргументирани. „Това би било голяма крачка назад в стремежа ни да подобрим здравния статут в България", коментира Кърджалиев. Според него – няма икономически аргументи, които да стоят над живота и здравето на гражданите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай