Защо генералът беше без униформа

Премиерът скочи на хейтърите и „тулупите“ в политиката

Защо генералът беше без униформа | StandartNews.com

Освен че се появи на брифинга в Министерския съвет на Националния оперативен щаб тази сутрин, което си беше голяма изненада, шефът на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски сюрпризира и с факта, че бе без униформа, а с бяла риза и сако. И докато мнозина се чудеха какъв жест е това, премиерът Бойко Борисов по своя оригинален начин представи ситуацията.

На въпрос има ли някаква символика в това, че Мутафчийски е с костюм, Борисов отговори, че било така "защото трябва да я изпере. "И униформите се перат", пошегува се Борисов. И разказа още, че сутринта в 6.30 се чули. Борисов му казал "Хайде, чакам те." - Оправям се, отговорил Мутафчийски. "Че кой те развали", попитал премиерът. А шефът на ВМА си бръснел главата, за да се появи отново пред медиите.

Борисов увери още, че извън брифингите всеки ден работи с щаба в Министерския съвет, за да спорят по различни мерки "без събота, без неделя, без заплащане докато някои тулупи спят до обяд и после пишат постове". Обяви и че един от най-добрите му приятели му написал: "Убихте генерала".

Отрече да има напрежение в отношенията му с Мутафчийски, с когото се познавали от 20 г. и с когото всяка сутрин от 7 ч. и с много чувания през деня обсъждали ситуацията независимо дали има брифинг или не. "Това е интензивен труд, който не е спирал", разказа той. Затова според него е изключително некоректно да се казва, че щабът е спрял работа.

Мутафчийски каза, че 2 седмици се обсъжда начинът на оповестяване на данните, защото според много от хората този начин насажда страх, фиксира прекалено вниманието на обществото, което не е полезно. Молбата в промяната беше лично наша и това е всеизвестен факт, а не е новина. Ние искахме дори само с прессъобщения да даваме данни и след това да има уточняващи въпроси към щаба и ресорните министерства, посочи той.

Борисов увери, че се ползва "цялата палитра от знаещи хора" в тази ситуация като даде пример с това, че ръководителят на разформирования консултативен съвет доц. Атанас Мангъров през ден му пишел с коментар за мерките и съвети.

"Щабът не е неправителствена организация, това са най-добрите експерти...Сиреч ползваме цялата палитра на знаещи хора. А те не се обичат. Но съм им казал: искам да чувам и двете страни. Накрая решенията и виновният, ако има успехи, ще бъдем всичките щастливи. Ако имаме загуба, ще е само моя", заключи Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай