Захариева за трети път министър на пожар (ОБЗОР)

Захариева за трети път министър на пожар (ОБЗОР) | StandartNews.com

ДСБ, БСП и ДПС против номинацията

Премиерът Бойко Борисов представи своята номинация за правосъден министър - настоящия началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев, Екатерина Захариева. Името й той оповести публично първо на заседание на Министерски съвет. "Надявам се до петък да приключим всички процедури по избора й", каза Борисов пред министрите. Това би бил трети министерски пост за Захариева. Досега тя е била вицепремиер в двете служебни правителства, като в първото заемаше длъжността министър на регионалното развитие, а във второто съвместно с тази длъжност беше и министър на инвестиционното проектиране.

Премиерът, Захариева, вицепремиерът Меглена Кунева и здравният министър Петър Москов изчакаха депутатите да приемат конституционните промени и дойдоха в парламента. Минути след това бе свикано съвещание на депутатите от формациите, подкрепящи кабинета - ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. Реформаторите и Патриотите се разделиха - на срещата отказаха да присъстват хората на Радан Кънев и на Валери Симеонов. Разделението сред управляващите стана причина първоначалното намерение гласуването на кандидатурата на Захариева да се проведе още същия ден да бъде променено - от РБ и ПФ поискали още време за разговори с номинираната кандидатка. Днес от 12 часа тя представя приоритетите си пред Патриотите, а от 14 ч е срещата й с Реформаторите.

Борисов обясни, че са обсъждани доста имена, но търсели човек с административен опит, за да продължи съдебната реформа. На тези критерии отговаряла Захариева. За избора си той информирал още във вторник вечерта шефовете на парламентарни групи - първо Цветан Цветанов от ГЕРБ и Найден Зеленогорски от РБ, а след това и партньорите си от ПФ - Красимир Каракачанов и Борислав Борисов от АБВ.

Кандидатурата й е на път да разцепи три групи в парламента. Първо Радан Кънев разкритикува номинацията на премиера. След него и Валери Симеонов обяви, че в НФСБ решили да гласуват "въздържал се" и отсече, че дори в парламента имало по-подходящи кандидати за поста. Разделени са и в БДЦ - петимата от Народен съюз ще гласуват против, защото смятат, че тя е не по-малко анонимна като биография от предшественика си Христо Иванов. Като опозиционна сила ДПС няма да гласува "за" кандидатурата на Екатерина Захариева като правосъден министър, но си запазва правото да подкрепя всяко предложение, което е в правилна посока за продължаване на съдебната реформа, обяви Четин Казак. "Като опозиция ДПС няма да подкрепи тази кандидатура. Не защото имаме някакви съмнения относно професионалните качества на предложената кандидатура, а като знак на това, че трябва да се подходи много сериозно за този много важен ресор и този ресор има нужда от компетентен кадър", каза Казак. От БСП също ще са против, очаква се "Атака" изобщо да не участва в гласуването.

Изборът на Захариева може да мине и само с 62 гласа - обикновено мнозинство от присъстващите в зала депутати. За да има кворум, са необходими 121 народни представители. Само групата на ГЕРБ е 84-членна.

Захариева: Това е реформата на реформите

Считам, че това е реформата на реформите. Без реални стъпки по нея и без успокояване на разговорите по нея и връщане на разговорите на експертно и професионално ниво нищо няма да се случи. А неслучването на съдебната реформа ще доведе до неслучване на редица други реформи. Знаете, че едно от нещата, за които винаги се говори, когато се говори за по-добър живот, е усещането за справедливост. Така че приех това, защото считам, че това е изключително важна реформа и защото, след като бях представена на парламентарните групи, получих уверение от всички политически партии, подкрепящи кабинета, че за тях тази реформа е също толкова важна и ще има реални стъпки за случването й.

Радан: Запълва дупки, за които няма кандидати

Лидерът на ДСБ Радан Кънев няма да подкрепи кандидатурата на Екатерина Захариева за правосъден министър. "В никакъв случай не говорим за човек с някаква лична отдаденост или традиция в сферата на реформата на правосъдието", аргументира се той.

Кънев не бил изненадан, че била номинирана точно тя. "Обикновено досега в служебните кабинети г-жа Захариева заемаше позиция, за която не е намерен друг кандидат", иронично вметна тъмносиният политик, който преди седмица еднолично обяви, че минава в опозиция. От новата си позиция той разкритикува кабинета: "За мен това е ясен знак, че ГЕРБ и колегите от РБ, които останаха в мнозинството, нямат кандидат за правосъден министър. Отново много лоша новина за перспективите пред реформата".

На въпрос дали е комплексиран партньор, както намекна Цветан Цветанов, Кънев отговори: "Аз не съм партньор на ГЕРБ, така че питайте някой друг дали е комплексиран".

Петков загрижен, че не е влизала в съдебна зала

"Не е добра практика кандидати за правосъден министър да не са влизали в съдебна зала. Предстоят още разговори, вече се чуха критични бележки за номинацията на Екатерина Захариева от партии, които подкрепят правителството. Сигурно ще подкрепим тази кандидатура, но със сериозни резерви. Защото е проблем, че не е влизала в съдебна зала". Това каза в Благоевград в сряда зам.-председателят на АБВ Румен Петков. Той припомни, че е имало правосъдни министри, които трудно се ориентирали къде е Районният съд в София. Сподели, че Захариева има опит в администрацията, но подчерта, че всички в страната очакват съдържателна съдебна реформа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай