Захариева: Още не сме изпълнили препоръките на ЕС

Захариева: Още не сме изпълнили препоръките на ЕС | StandartNews.com

Механизмът на Европейската комисия (ЕК) за наблюдение продължава вече девет години, но, за съжаление, все още не сме изпълнили препоръките. Това призна министърът на правосъдието Екатерина Захариева в предаването „Тази неделя" по bTV.

По-рано през седмицата български евродепутати и главният прокурор Сотир Цацаров дадоха пресконференция в Брюксел, на която посочиха, че механизмът е неефективен, дискриминационен и се използва за вътрешнополитически борби. Дни по-късно премиерът Бойко Борисов обаче каза, че той е необходим.

Механизмът ще приключи тогава, когато изпълним препоръките, каза Захариева и посочи: „Ние сме много амбицирани до приключването на мандата на тази ЕК да направим всичко възможно да ги изпълним".

По думите ѝ реформата в съдебната система трябва да бъде направена „не защото получаваме доклад, а защото има какво да се прави".

Захариева е убедена, че следващият доклад ще е по-добър, предвид мерките и плана за действие, който имат.

Помолена да коментира думите на Цацаров, че в последните години механизмът действа повече като средство за проверка, отколкото за сътрудничество, министърът призна, че „като че ли напоследък действа повече като проверка", но новата стъпка е отново да се превърне в сътрудничество.

На въпрос нормално ли е специализираното прокурорско звено за борба с корупцията по високите етажи на властта да постигне само една окончателна присъда за една година работа, Захариева отговори, че може и да е добър резултат, предвид незавидната скорост на делата.

Промените в Закона за съдебната власт, които бяха приети на първо четене в Парламента, ще доведат до много по-справедливи решения във връзка с назначенията, дисциплинарните производства, кариерните израствания, убедена е Захариева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай