Задава се неуспешен римейк на вота от 2001-ва

Задава се неуспешен римейк на вота от 2001-ва | StandartNews.com

Калфин е най-силният кандидат вляво, но за БСП е предател

- Какво предвещава кандидатпрезидентската кампания след излизането на АБВ от властта и на прага на президентското вето?

- Президентските избори в България винаги са били интересни и някой път резултатът е бил доста неочакван. Така беше преди 15 години - през 2001 г., когато всички предсказваха победа на Петър Стоянов, но тогава спечели Георги Първанов. И левицата, вместо да стои в опозиция 2-3 мандата, тръгна обратно към властта. Така че в момента има опит за римейк на това нещо 2001 г. Аз се надявам този опит да бъде неуспешен. Впрочем искам да кажа, че българският президент в никакъв случай не е слаб президент, както се опитват да ни убедят. Вярно е, че разузнаването вече не е към него, но НСО му е подчинена на българския президент и той участва в назначаването на нейното ръководство. Да не забравяме, че в НСО са тайните на властта. Там е ясно кой къде ходи, да не казвам - с кого спи, и т.н. Разбира се, ние се надяваме, че тя ще бъде използвана законосъобразно от службите и никой няма да има достъп до нея. Освен това висши военни и полицейски длъжности, посланици и т.н. се назначават с указ на президента, по предложение на правителството, разбира се. Тоест, ако те не са съгласувани предварително с президента, той може да не издаде указ и назначението да не се случи. В този смисъл българският президент, макар и по-слаб примерно от френския и руския, въпреки всичко е доста по-силен от повечето президенти в европейските държави.

- Говорите за римейк от 2001 година. Какви са условията да се случи това?

- Условията са ясни. Хората не са толкова доволни от това, което се случва, защото българите с основание искат повече. Има очевидно успехи в различни области, но това не променя факта, че всеки от нас иска да живее по-добре. Опозицията може да се обедини около силен кандидат, в момента това се очертава Ивайло Калфин, и това да привлече хора, които са извън кръга на избирателите на БСП и на АБВ. И в този момент, да го нарека левият кандидат става очаквано силен. И ако не се получи подобно обединение в дясно, всичко е възможно да се случи. И затова десницата, по-специално ГЕРБ, много внимателно и отговорно трябва да подходи към въпроса и да започне вече процедурата по излъчване на кандидатпрезидентската двойка.

- Тоест вие виждате Ивайло Калфин като кандидат-президент на социалистите, който да обедини левицата?

- В момента Калфин е най-силният потенциален кандидат. Това, което виждам, разбира се. Възможно е и друг кандидат да има, но те в левицата нямат по-силен кандидат. Проблемът е друг. Тъй като в БСП го считат за ренегат, за човек, който ги е предал и изоставил, това трябва да бъде преодоляно. Модерната политика не би трябвало да се подчинява на подобни обреди, но те съществуват в народната представа. Това е проблемът на левицата - да намери кандидат, който да бъде припознат от различните нейни крила. А има и други, не само АБВ и БСП, има и "Движение 21", имаме и други. Примерно говори се за привличане на Патриотичния фронт към лявата кандидатура. Има най-различни възможности.
- Как гледате на възможността премиерът Борисов да се кандидатира за президент?
- Аз мисля, че е възможно всичко, което не противоречи на законите на физиката. Но, ако трябва да се хвана аз лично на бас и да рискувам собствените си пари, не бих се обзаложил за това нещо в този момент.

/Пред Агенция Фокус/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай