Юрист: Граждани и власт посягат на основни права

Сега проличава способността на зрелите нации да отсяват важното от маловажното

Юрист: Граждани и власт посягат на основни права | StandartNews.com

Хаосът е коронясал планетата и си мисля, че в такива моменти проличава способността на зрелите нации да отсяват важното от маловажното. В тези няколко месеца ние видяхме склонност и от властта, и от гражданите лесно да се посяга на основни права. Това е абсолютно недопустимо - освен в крайни случаи и в много ограничени мащаби. Това заяви пред БНТ членът на Конституционния съд и дългогодишен преподавател в Софийския университет проф. Атанас Семов.

Той изрази своите опасения, че е видял случаи или е имало усещане, че базови институти на демокрацията не са особено необходими. "Масово хората констатират, че покрай коронавируса сме установили, че можем и без парламент". Според него това е много тревожна тенденция. И не е единствената.

"Пълният ни отказ от осъзнаване, че по-висша ценност от образованието няма и че в една кризисна ситуация на цивилизованите държави първата грижа е да върнат учениците в училище. Ние върнахме пияниците в парковете, но не върнахме децата на училище. Защо, аз нямам обяснение", каза конституционният съдия.

Според него учебната година е можело да бъде удължена или пък да започне по-рано - на 1 септември, защото сега децата ходят навсякъде другаде освен на училище. Той уточни, че не омаловажава дистанционното обучение. И изрази възхищението си от българските учители, които за кратко време са се мобилизирали и са реагирали.

Той коментира, че България е една от шестте държави в Европа, които нямат индивидуална конституционна жалба. "В същото време гражданите не могат да поискат и от съдията си да остави неприложен закон, който противоречи на Конституцията, респективно съдията смята, че не може да направи това и дори не може да попита Конституционния си съд дали законът противоречи на Конституцията, или не. На практика имаме неосъществено върховенство на Конституцията", посочи проф. Атанас Семов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай