Йовчев: Държавата не подслушва незаконно

Йовчев: Държавата не подслушва незаконно | StandartNews.com

София. Държавата не е използвала структури и средства за незаконно послушване. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след парламентарния контрол в НС.

Вече има въведена ефективна система за контрол и чрез нея това може лесно да се докаже, обясни министърът. Тоест, ние знаем всяко едно средство, което може да извърши запис, къде се е намирало, защо и това може да се провери и документира, изтъкна той.

Посегателствата срещу автомобили през 2013 г. бележат ръст с около 13% спрямо предходната година. В анализа на структурите на МВР, кражбите на автомобили са отчетени като един от основните проблеми пред структурите на полицията. Това съобщи Йовчев по време на редовния парламентарен контрол. "По мое разпореждане ГД "Национална полиция" до 22 януари трябва да разработи и изпрати до СДВР и областните дирекции на МВР в страната методически указания на основата, на които да се повиши ефективността на противодействието на този тип престъпност", каза още от парламентарната трибуна Йовчев. СДВР ще предложи структурни, щатни и персонални промени в това направление на дейност на криминалната полиция в София, промени в организацията на дейността по противодействие включително и чрез преразпределение на хора между СДВР и районните управления в София, добави вътрешният министър. Те ще бъдат в същия срок.

"Следим внимателно обстановката и в момента, в който отпадне необходимостта около Народното събрание да има полицейско присъствие, то ще бъде вдигнато и аз лично ще бъда много доволен от това, защото ще можем да отделим много по-голям ресурс за противодействие на престъпността, охрана на обществения ред и това ще се отрази на резултатите, които постигаме". Това отговори вътрешният министър на въпроса на депутата от ГЕРБ Любомир Христов кога ще намалее броят на полицаите и периметърът на охрана около сградата на Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай