Йовчев: Бежанците от Сирия в момента са 1400

Национален щаб към МВР ще координира мерките по проблема с нелегално преминалите границата ни

Йовчев: Бежанците от Сирия в момента са 1400 | StandartNews.com

София. "Към момента, бежанците от Сирия са около 1400", съобщи министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Той е началник на Националния оперативен щаб за управление на силите и средствата на министерствата и ведомствата, както и координирано използване на националните ресурси за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на увеличен миграционен натиск по границата на България.

„За последното денонощие, имаме 54 бежанци, от които 25 са от Сирия. Болшинството от бежанците у нас – около 80 процента, са от Сирия", заяви Йовчев.

Той отчете, че в последния месец, МВР има изключително сериозни постижения в борбата с организираната престъпност – по отношение на убийства, грабежи, лаборатории за наркотици, контрабанда на незаконни цигари, тютюни. "И без ГДБОП вдигаме темпото. Очаквам да имаме и още по-добри резултати", каза МВР шефът. „Мисля какво още да направим, за да имаме още по-добри резултати. Имам идеи в тази насока", подчерта той.

За справяне с проблема с бежанците, Йовчев съобщи, че се създават тактически щабове в Елхово и Хасково. В тях са събрани представители на всички ведомства, имащи отношение към решаване на проблема. "От днес се свиква Националният оперативен щаб, чието седалище ще е в МВР. Създават се тактически щабове, чиято цел ще бъде създаден тактически щаб за охраняване на границите, той ще се намира в град Елхово, и тактически щаб, който е се грижи за осигуряване на условия за бежанците в град Хасково" Обяви Йовчев и уточни, че утре ще посети щабовете.
„Целта на днешното заседание е да определим конкретните функции и задължения на всеки от участниците в щабовете, комуникацията между щабовете, институциите", добави той.

„Всяка една институция до момента се е отнесла изключително отговорно и вече имаме конкретни стъпки по тези 11 мерки. Организацията ще даде възможност да се справим с евентуално възникване на рискови заплахи от ситуацията в Сирия", каза още Йовчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай