Втора люспа зад гърба на Бойко

За радост партията се очиства, написа от Израел Борисов във Фейсбук

Втора люспа зад гърба на Бойко | StandartNews.com

София. Втора люспа падна от ГЕРБ зад гърба на Бойко Борисов. Без да уведоми никого от съпартийците си, депутатът втори мандат Светлин Танчев напусна групата, докато лидерът е в Израел.

Парламентаристът, който няма славата на вътрешнопартийна опозиция, изненадващо стана независим. Той не се появи в парламента вчера, цял ден не бе открит за коментар. Обяви мотивите си през БНР.

С бурни овации депутатите от БСП и ДПС посрещнаха новината за отцепването на Танчев. Тя бе съобщена от трибуната от парламентарния шеф Михаил Миков. Управляващите реагираха по същия начин и преди седмица, когато стана ясна първата ГЕРБерска люспа - Георги Марков. Така депутатите на Бойко Борисов остават 95. А управляващите ще разчитат за кворум и приемане на закони освен на "Атака" и на още два гласа.

Борисов замълча при напускането на Марков, но вчера коментира роенето, като великодушно пожела успех на отцепниците. "За радост това са процеси, които очистват партията и дават шанс на младите, амбициозните и интелигентните хора да станат част от нас", написа от Израел Борисов във Фейсбук. Случващото се затвърждавало извода му, че Изпълнителната комисия и ръководните структури в ГЕРБ трябва да бъдат обновени. Затова щял да предложи нови имена на конгреса през февруари.

Танчев е от тихите депутати. Името му скандално нашумя в предишния парламент покрай мистериозно дописаната наркопоправка, появила се в "Държавен вестник", без да е гласувана в пленарна зала. Тогава нарочна комисия установи, че отговорни за случая са Танчев и Пламен Цеков. Заради скандала Танчев се прости с поста си шеф на еврокомисията в Народното събрание и очертаващата се пред него политическа кариера. Брат му пък бил зет на вицепрезидента Маргарита Попова, разказват в ГЕРБ. Танчев бил вкаран в политиката от майка си Лиляна Танчева, която имала успешен разностранен бизнес. Сред тях е фирма "Елидис", която допреди години била най-големият вносител на бяла техника.

"Като народен представител осъзнавам, че през последните месеци всекидневно се отдалечавам от своите ценности и ставам съпричастен към съвършено непродуктивна политика", написа Танчев в мотивите си за напускане на групата на ГЕРБ.

"Не съм го очаквал", коментира първият отцепник Георги Марков. Двамата не били водели разговори в тази насока. Но имало още 10-15 депутати на ГЕРБ, изразили недоволство от партийното ръководство. Марков не съобщи имената им, за да не им създавал проблеми. Бившите му колеги от ГЕРБ го обвиниха в инсинуации.

Групата на ГЕРБ е стабилна, категоричен бе зам.-шефът й Димитър Главчев. Според него обаче е редно Танчев първо да изрази възраженията си пред своите колеги и след това да предприема подобни стъпки.

Цветан Цветанов да обясни защо напускат негови лични избраници, коментира съучредителят на БАСТА Мирослав Найденов. Съратникът му Емил Димитров заяви, че БАСТА няма нищо общо с напусналите и те нямат място във формацията.

"Методите на Цветан Цветанов са неприложими, защото вече няма тази власт и групата на ГЕРБ се разлага", каза Антон Кутев (БСП). "ГЕРБ беше партия на властта и в опозиция явно центробежните сили вземат връх", допълни Четин Казак (ДПС). Той категорично отрече каквато и да е намеса от тяхна страна в желанието на Танчев да напусне ГЕРБ. Причината бе, че минути преди това на въпроса защо Танчев се разделя с ГЕРБ, депутати на Борисов препращаха журналистите към ДПС. "Атака" не потрива доволно ръце", бе позицията на Павел Шопов.

Слух за люспи и в БСП

Слух за червени люспи плъзна в парламента, малко след като се разбра, че втори депутат напуска групата на ГЕРБ. В кулоарите се завъртя мълвата, че Татяна Дончева и шефът на "Клуб 65" Симеон Славчев късат партийните си книжки и правят партия. "Като му дойде времето, ще кажа", лаконично каза Дончева за "Стандарт". Същото коментира и Славчев. Двамата участваха в кръглите маси на президента (2002-2102) Георги Първанов, известни са с критиките си към "Позитано" 20. "Не ми е известно да напускат. Но дори и така да е, БСП е партия, в която ежедневно подават заявление за членство нови хора, има и такива, които напускат", коментира медийният секретар на БСП Антон Кутев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай