"Върви, народе възродени" за Мария Габриел в ЕП

Кандидатката на България бе изпратена с аплодисменти след изслушването

"Върви, народе възродени" за Мария Габриел в ЕП | StandartNews.com

Под бурните аплодисменти на залата и със стиховете на Стоян Михайловски за химна на буквите ни „Върви, народе възродени“ приключи снощи тричасовото изслушване на Мария Габриел в Европейския парламент, по повод кандидатурата й за еврокомисар за младежта и иновациите.

Габриел отговори на близо 50 въпроса на евродепутатите от парламентарните комисии по култура и образование, и по индустрия, изследвания и енергетика. В началото на заседанието бе отбелязано, че правната комисия на ЕП не възразява Габриел да бъде еврокомисар за втори мандат.

Във встъплението си Габриел благодари на правителството и на премиера Бойко Борисов, че бе номинирана отново, както и на новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за решимостта да обедини иновациите с научните изследвания, спорта и младежта в един ресор.

Тя посочи, че ще продължи да се стреми хората да останат в центъра на политиките, действията на ЕК да носят полза във всекидневието, без разлика между малки и големи.

За „Европа на талантите, но и Европа на сърцата“ ще работи българският комисар, стана ясно от обръщението й към ЕП.

„Европа трябва да запази водещата си роля в науката, с по-голям принос от САЩ и Китай. Но за да стане това, програмата за научни изследвания трябва да остане отворена“, каза Габриел.

ЕС на иновациите, за нови граждански инициативи, както и за продължаваща работа по геополитическите интереси, са друга част от приоритетите, на които обърна внимание Мария Габриел.

Важна тема на нейния ресор е и, както отбеляза тя, мястото на жените в политиката.

Депутатите поставиха акцент върху това, че програмата „Хоризонт Европа“ е ключова за ЕС и неговите политики.

В рамките на „Хоризонт Европа“ Мария Габриел смята да увеличи ангажиментите за младежта. Относно въпросната програма към Габриел беше отправен въпрос за бюджета, който предстои да осигури. Нейният отговор беше, че тя ще се стреми да работи за обявеното вече намерение за увеличение на европейския бюджет в тази област от 120 млрд. евро, като застава на страната на ЕП и ще се опита да работи с него, като поддържа непрекъснат диалог, включително и при вземането на решения.

Европейски творчески програми ще бъдат стартирани също в рамките на тази програма, каза Габриел, както и инвестиции в нови технологии за намаляване на емисиите на въглероден диоксид.

По програмата „Еразъм“ тя смята да работи в посока по-голямо приобщаване, както и по посока на екологичните дейности. В рамките на тази програма ще се работи и върху различните прояви на културата, както и за равнопоставен достъп на всички.

„Науката се среща с регионите, науката се среща с училищата“ е името на инициативата, която смята да стартира Мария Габриел и беше обявена от нея по време на изслушването в ЕП.

Кандидатът за еврокомисар обяви и стартирането на 15 октомври на форума за културното наследство, на който ще се обсъжда и неговата цифровизация - дейност, чието голямо значение изтъкна Габриел.

Корпусът за солидарност, в рамките на който европейските младежи ще могат да помагат на мигранти, е също една от дейностите с важно значение, отбеляза Мария Габриел.

Еврокомисарят посочи, че днес 10 на сто от брутния вътрешен продукт на ЕС се дължат на космическите технологии. Ще закъснеем безвъзвратно, ако не използваме сега възможността да инвестираме в образованието и научните изследвания, заяви Габриел. Тя допълни, че ще работи за "осребряването" на европейското познание.

Габриел изрази подкрепа за академичната свобода, включително за начините на финансиране на висшите училища. Ако искаме да убедим младите да останат в своя регион, трябва да им дадем перспективи, добави тя.

По нейните думи е необходимо над държавите от ЕС да бъде оказан натиск, за да осигурят участието на всички граждани в образователната система, включително сред малцинствата. Трябва да се работи с общностите и родителите, предложи Габриел по повод образованието на ромите.

Тя отбеляза, че днес едва 10 на сто от европейското културно наследство е цифровизирано, а една трета от европейците признават, че не участват в културни събития. Спортът допринася за приобщаването на мигрантите, както и на младите, които могат да се радикализират, посочи еврокомисарят.

По всички свои проекти и дейности Мария Габриел ще поддържа непрекъснат и активен диалог с ЕП, като той ще бъде включен в тях като съзаконодател.

Ресорите на кандидатите за комисари бяха обявени на 10 септември от избрания председател на Комисията Урсула фон дер Лайен. Самите кандидати бяха номинирани от държавите в ЕС.

Целта на изслушванията е депутатите да преценят дали кандидатите са подходящи за предложения им ресор и дали са готови да отговорят на очакванията на гражданите и да реализират програмата на фон дер Лайен, представена пред парламента през юли.

Изслушванията се организират от парламентарните комисии, отговарящи за ресора на съответния кандидат. Всяко изслушване ще продължи по 3 часа и ще бъде предавано на живо онлайн. След края на всяко изслушване ще бъдат подготвени оценки за представянето на кандидатите.

След края на всички изслушвания Председателският съвет (председателят на ЕП и лидерите на политическите групи) ще обмени мнения с тримата изпълнителни заместник-председатели – Валдис Домбровскис, Франс Тимерманс и Маргарете Вестегер.

Ако се наложи да се проведат допълнителни изслушвания на кандидатите за членове на Комисията или на нови кандидати, те ще се проведат на 14 и 15 октомври, като Съветът на председателите на комисии ще оцени резултата от тях на 16 октомври, преди окончателното решение на Председателския съвет за приключване на изслушванията на 17 октомври.

Гласуването за одобрението на пълния състав на Комисията ще се проведе на 23 октомври по време на пленарната сесия на ЕП в Страсбург.

ГЕРБ/СДС: Отлично представяне на Мария Габриел

Българският кандидат за еврокомисар Мария Габриел се представи отлично на изслушването, заявиха евродепутатите от ГЕРБ/СДС, цитирани от пресцентъра на политическа партия ГЕРБ.

Очаквано блестящо представяне на Мария Габриел - българския кандидат за комисар в новата Европейска комисия - на изслушването й в ресорните комисии на ЕП: по промишленост, изследвания и енергетика и по култура и образование. По време на почти тричасовото изслушване в понеделник вечерта Мария Габриел показа познания в бъдещия й ресор - иновации и младеж, както и желание и виждане за развитието му.

"От развитието на ресора зависи в голяма степен как Европа ще се справи в технологичното състезание с Китай и САЩ." каза евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел, която е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика. "Конкурентоспособността на Европа ще зависи от това дали ЕС ще инвестира в новаторски технологии и адаптацията на работната сила и образованието. Това е голяма отговорност възложена на Мария Габриел и тя се представи отлично на изслушването." добави Ева Майдел.

В бъдещата си работа Мария Габриел ще е отговорна както за развитието на образованието, изследванията и иновациите в ЕС, така и за културата, младежта и спорта.

Евродепутатът Асим Адемов (ЕНП/ГЕРБ) - член на Комисията по култура и образование, отбеляза подкрепата, която българският кандидат за еврокомисар получи от евродепутати от различни страни и парламентарни групи: "През последните години като еврокомисар по цифровата икономика и общество, Мария спечели доверието на колегите си и репутация на старателен и методичен професионалист. Както и през 2017 година, когато премина нейното първо изслушване пред Европейския парламент, така и днес, тя доказа, че е много добре подготвена и способна да се справи с това предизвикателство. Безупречното представяне, както и усърдната работа, с която спечели подкрепата на евродепутати от всички парламентарни групи, допринесоха за този пореден успех, с който всички се гордеем. Вярвам, че ни очакват още големи постижения и добро сътрудничество през следващите пет години."

Според евродепутата Александър Йорданов (ЕНП/СДС) Мария Габриел се е представила отлично: "Много достойно и авторитетно представяне на комисар Мария Габриел. Демонстрира не само задълбочено познаване на проблемите, но и смели идеи, които направиха впечатление. Но най-важното, даде повод отново за България да се говори с уважение."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай