Военните чакат повече от 60 млн. от актуализирания бюджет

Военните чакат повече от 60 млн. от актуализирания бюджет | StandartNews.com

Велико Търново. Военните очакват да получат повече от 60 милиона лева от парите, с които бе актуализиран бюджетът, съобщи военният министър Ангел Найденов. Парите ще бъдат насочени в две посоки. Първо за разплащане на стари задължения към доставчици на лекарства и консумативи на Военно медицинска академия.

Дълговете на здравното заведение били 91 милиона лева, като 55 милиона от тях са просрочени. Още 30 милиона лева ще бъдат използвани за минимална модернизация на навигационните системи на изтребителите, за да може да бъдат освободени честоти за високоскоростната железопътна отсечка Пловдив - Свиленград, обясни Найденов.

"Картината в Министерството на отбраната е мрачна, а състоянието на техниката е около критичното, заради дългогодишното орязване на средства.Опитваме се с вътрешно преструктуриране, с по-рационално изразходване, макар и на ограничените средства, да решаваме онези задачи, с които е натоварено министерството и съответно Въоръжените сили", каза Ангел Найденов.

Той бе във Велико Търново за производството на 88 лейтенанти и 116 сержанти от "Випуск 2013" на Националния военен университет и Професионалния сержантски колеж. Първенец на Випуск-2013 е лейтенант Ивелина Жекова- Христова– специалност "Организация и управление на тактическите подразделения в Сухопътни войски" и специализация „Ядрена химическа и биологическа защита и екология". Тя завършва със среден успех от курса на обучение Отличен 5.83 и от държавните изпити Отличен 6.00. Лейтенант Жекова е родена в Хасково.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай