ВМРО с искания, за да подкрепят нова конституция

Необходимо е сериозно изменение или нова конституция, смятат воеводите

ВМРО с искания, за да подкрепят нова конституция | StandartNews.com

Принципно съгласие от ВМРО да вървим в посоката, която очертахме, а именно да се търси подкрепа за свикване на ВНС и процедура за изработване на нова конституция, вече имаме. Това обяви на брифинг в парламента председателят на ПГ ГЕРБ д-р Даниела Дариткова след проведени консултации с коалиционните им партньори от ВМРО.

Дариткова уточни, че проектът, който от ГЕРБ са депозирали първоначално, в момента търпи правно-техническа корекция.

"Ние ще чуем и всички предложения от парламентарните групи, с които се срещаме днес. След разговора ни с ВМРО приехме тяхното предложение задължително в проекта да се впише преамбюл, в който се очертават основните принципи, по които функционира българската държава, и да се гарантира нейното национално единство", посочи тя.

Председателката на ПГ на ГЕРБ е категорична, че желанието им е да се справят в срок до 2 септември да стартира процедурата за свикване на ВНС и промяна на Конституцията.

Искрен Веселинов, съпредседател на ПГ "Обединени патриоти", изтъкна, че ВМРО от 2013 г. твърдят, че свикване на ВНС е необходимо. Необходимо е сериозно изменение или нова конституция, посочи той.

"Ние гледаме с надежда на варианта за свикване на ВНС, което беше част от исканията на първата вълна от протеста, когато наистина хората масово излязоха на улицата. В това отношение, ние не можем да не подкрепим инициативата на ГЕРБ за свикване на ВНС", посочи Веселинов.

Относно преамбюла Веселинов посочи, че за тях е недопустимо той да отпадне - каквото е първоначалното предложение на ГЕРБ за нова Конституцията. Веселинов бе категоричен, че това е единственото място, в което се говори за националното единство. "Ние смятаме, че тази теза допълнително трябва да бъде засилена и в ролята на държавата да бъде вписано, че тя трябва да утвърждава националната идентичност", каза той.

Веселинов коментира, че сред предложенията на ВМРО се включва детайлизиране на позицията за герба, подкрепа за "грамотната раждаемост". Той уточни, че ако законодателната инициатива на съдебния съвет остане, то тя трябва да бъде ограничена до закони, които са свързани с функционирането на съдебната власт.

"Продължаваме да държим на това гласуването да бъде не само право, но и граждански дълг и да въведем допълнително условие, гражданите освен да са навършили 18 години, и да са придобили задължителното училищно образование, за да упражняват това право", заяви Веселинов.

Смятаме, че трябва да има изричен запис за брака - между физическо лице от женски и физическо лице от мъжки пол, каза той и допълни, че в това отношение нямат противоречие с ГЕРБ.

От ВМРО настояват и за възстановяване стария текст - условията и редът за изпълнение на доброволна и задължителна военна служба се уреждат със закон. По този начин се дава възможност законодателят на следващ етап да въведе и задължителна военна служба, уточни Веселинов.

Исканията на ВМРО:

За подкрепа на грамотната раждаемост:

Чл. 20. (1) Семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото.

(2) Държавата полага особени грижи за насърчаване на раждаемостта в съответствие с общоприетите за българското общество стандарти за просвета, култура и социализация и за подпомагане на семейството, майчинството и децата.

За разширяване на правомощията на президента:

Чл. 56. (1) Право на законодателна инициатива да има всеки народен представител, Министерският съвет.

 (2) Законопроектът за държавния бюджет се изготвя и внася от Министерския съвет.

(3) Право на законодателна инициатива имат Съдебният съвет на съдиите и Съдебният съвет на прокурорите по закони свързани с функционирането на съдебната власт и президента за въпроси, които са свързани с неговите правомощия.

Чл. 71а. (1) Президентът може да поиска предсрочно прекратяване на мандата на Министерски съвет и разпускане на Народното събрание, когато осъществяваната вътрешна или външна политика застрашава националната сигурност или общото развитие на страната.

(2) Правомощието по ал. 1 се упражнява чрез провеждане на допитване до народа, което се насрочва от президента. Правомощието може да се упражни еднократно за срока на мандата на президента.

(3) Предложението, предмет на допитването, е прието, когато в допитването вземат участие равен или по-голям брой избиратели от тези, които са участвали на последните парламентарни избори и повече от половината от участвалите в допитването са гласували с „да“. В този случай президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в  срока по чл. 33, ал. 3. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.

(4) Когато предложението, предмет на допитването, не е прието, мандатът на президента се прекратява от деня на обявяване на резултатите от допитването. В този случай вицепрезидентът встъпва в длъжността президент и в двумесечен срок се произвеждат избори за президент и вицепрезидент.

За правата на българските общности зад граница:

Чл. 128. (1) Български гражданин е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин, или който е роден на територията на Република България, ако не придобива друго гражданство по произход. Българско гражданство може да се придобие и по натурализация.

(3) Лицата от български произход придобиват българско гражданство по облекчени условия и ред.

Чл. 138. (1) Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.

 (2) Всеки български гражданин и лице от български произход има право да се завръща в страната.

За образователен ценз и задължително гласуване:

Чл. 145. (1) Гражданите, навършили 18 години и придобили задължителното училищно образование, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право и граждански дълг да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа.

За защита на семейната институция от джендър атаките:

Чл. 149. (1) Бракът е доброволен съюз между физическо лице от мъжки пол и физическо лице от женски пол. Законен е само гражданският брак.

Вариант 2 - Бракът е доброволен съюз между физически лица от различен биологичен пол – мъж и жена. Законен е само гражданският брак.

За обвързване на правата със задължение за образование и социализация:

Чл. 156. (1) Всеки има право на образование.

(4) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително и цели постигане на минималните стандарти за образование, за владеене на български език, за възпитание и за социализация.

За задължителна военна служба:

Чл. 162. (1) Защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към Отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона.

 (2) Условията и редът за изпълнението на доброволната и задължителната военна служба се уреждат със закон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай