Четвъртък,

ВМРО бесни на Плевнелиев заради мнение за Армения

От: Рачо Рачев -
ВМРО бесни на Плевнелиев заради мнение за Армения
A
A
A

Напъните на Ердоганова Турция да претопява християнски народи чрез агресивната си неоосманистка концепция са недопустими!

Това написа във „Фейсбук“ заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов по повод разрастващия се военен конфликт в Южен Кавказ, който вече взе десетки жертви. Публикацията му е и реакция на интервю, дадено от бившия президент Росен Плевнелиев за азербайджанска медия, в което определи нападението на Армения срещу Азербайджан като провокация. Веселинов е категоричен, че незачитането на историческите факти е лицемерие и въпреки убедеността си, че границите, очертани след Втората световна война, трябва да се зачитат, то това не бива да е основание да се разделят изкуствено народи и да се претопяват в разрастващите се духовни граници на Ердоган.

Ето и пълния текст на позицията на Веселинов във „Фейсбук“ (https://www.facebook.com/iskren.veselinov/posts/5187953714563684):

Не мога да приема подобно лицемерно незачитане на фактите без да възразя!

Войната между Армения и Азербайджан е очаквано продължение на бойните действия, които през 90-те години започнаха след краха на Съветския съюз, но и нова военна авантюра на Ердоган. Изкуственото разделяне на държавите съобразно териториалните интереси на едни или други силни на деня, а не според националност и религиозна принадлежност, винаги в исторически план са водели до кървави развръзки. Нагорни Карабах през 1991 г. се отдели като независима република от Азербайджан. Един напълно логичен акт предвид факта, че там живеят основно арменци – християни, изкуствено вкарани в границите на една мюсюлманска държава, което в съветската ера е изглеждало маловажно, но днес не е.

Категорично заставам зад правото на арменците да отстояват своите духовни граници. Напълно неприемливо е Турция да прокарва своята неоосманистка концепция дори и с цената на човешки животи. За мен истинският виновник за конфликта е ясен, откакто Ердоган заяви от Анкара, че „застава зад Азербайджан с всички средства и с цялото си сърце“.

Няма да се задълбочавам, анализирайки геополитическите интереси на Русия, но и те не са чисти.

Лицемерната загриженост за опазване на границите, очертани след Втората световна война, обаче не трябва да е основание да се разделят изкуствено народи и да се претопяват в разрастващите се духовни граници на Ердоган.

Концепцията на Уилсън за граници, определени по национален принцип (включително чрез плебисцит), можеше да спести на днешния свят много болки и конфликти. Казвам го като български патриот, който е посветил живота си на това да се бори за България и за българската диаспора, част от която изкуствено отделена и насилствено асимилирана под чужда националност именно заради подобни геополитически игри, на които жертва е и християнска Армения.

Редно е и лидерите на ЕС да застанат зад християнския арменския народ, който винаги е бил много по-близък като културни ценности до Европа, и да дадат ясен знак на Турция, че за агресивната и неоосманистка политика няма място в един цивилизован свят. Позиция с констатации за тревожното положение в региона и вял призив за преговори единствено „наливат“ сили в агресивната и демонстративна неоосманистка концепция.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички