Вигенин: Спрягат ме за еврокомисар

Вигенин: Спрягат ме за еврокомисар | StandartNews.com

Кутаиси, Грузия. Името на външния министър Кристиан Вигенин е едно от тези, които се обсъждат в рамките на БСП за български еврокомисар. Това съобщи самият Вигенин, който бе на визита в Грузия.

Той обаче посочи, че решението по този въпрос е на правителството и в голяма степен на премиера и припомни, че има и други имена, предложени от други политически сили.

Според Вигенин след последния Европейски съвет вече е напълно ясно, че настоящият еврокомисар Кристалина Георгиева няма шанс да получи поста на Върховен представител на ЕС по външната политика. Във връзка с преговорите между политическите сили на европейско равнище този пост ще бъде за социалистите, каза Вигенин.

Срещата на върха на ЕС в сряда не успя да излъчи външен министър на съюза, като за основни кандидати бяха сочени италианската външна министърка Федерика Могерини и Георгиева.

Преди Съвета премиерът Пламен Орешарски заяви, че би подкрепил Кристалина Георгиева за този пост. В тази връзка Вигенин отрече да има разногласия по този въпрос между Орешарски и БСП, защото е говорено с премиера преди началото на срещата на върха. Доколкото се беше създало впечатление, че Кристалина Георгиева има реален шанс да получи този пост, никой българин, още по-малко представител на правителството може да си позволи да не подкрепи една такава възможност, каза Вигенин.

Според него не бива повече да се подвеждат българите с поддържането на подобна надежда, а е време политическите сили да седнат с премиера и да обсъдят кое е най-доброто за България решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай