Вигенин призовава българите да не участват в протестите в Турция

Няма окончателно решение относно обявяването на въоръженото крило на "Хизбула" за терористична организация

Вигенин призовава българите да не участват в протестите в Турция | StandartNews.com

София. Не ми се струва разумно български граждани да се включват в тези протести. Те са национален въпрос на Турция. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин. Той поясни, че няма индикации, че протестите прерастват в неуправляема ситуация: „Ще се съберем отново с колегите да решим дали се налагат допълнителни препоръки". „Засега не смятаме, че трябва да препоръчваме да не се пътува за Турция", категоричен е министърът.

„Да се хвърля отговорността върху ЕС ми се струва прекалено. Турция добре знае какви са очакванията към нея и принципите. Прекомерната употреба на сила излиза извън стандартните мерки в такива случаи. Възможно е темата да присъства на Съвета в Люксембург", допълни Вигенин. По думите му очакванията му са, че турските власти ще разследват случая и причините да се стигне до това насилие.

"Няма окончателно решение относно обявяването на въоръженото крило на "Хизбула" за терористична организация", каза още Вигенин. "Важно е решението на ЕС да се основава не само на взрива в Бургас, защото смятам, че доказателствата не са категорични", коментира външният министър. "Има индикации, че това е възможно, но не можем да взимаме решения с важни последици за ЕС, основани на косвени данни. Ако получим достатъчно сериозни доказателства от други случаи, тогава без съмнение ще подкрепим подобно решение."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай