Вигенин: Едностранна операция в Сирия не е препоръчителна

Възможно е скоро България да поиска официално съдействие от ЕС за бежанския поток, твърди външният министър

Вигенин: Едностранна операция в Сирия не е препоръчителна | StandartNews.com

Вилнюс. Едностранна военна операция в Сирия не е препоръчителна, заяви министърът на външните работи Кристиян Вигенин, в интервю за БНР.

Той не даде конкретен отговор на въпроса ще подкрепи ли България военна операция, водена от САЩ. "Това, което може да се случи, е най-проблематичното. Аз пак ви казвам, че има голямо единодушие в рамките на ЕС по позицията, която беше изразена и от нас за това, че трябва да бъде направено усилие и Съветът за сигурност към ООН да поеме своята отговорност за следващите стъпки. Искам да подчертая, че не бива да предпоставяме, че такава резолюция няма да има. Въпросът е какво би имало в такава резолюция. Аз мисля, че сегашната кризисна ситуация, която е кризисна не само в Сирия, но и в отношенията в страните в рамките на Съвета за сигурност, дава възможност наистина за активизиране на работата по т.нар. конференция "Женева 2" за Сирия, дава възможност пред заплахата от една военна операция с неясни финални последици да бъде даден шанс на мирно решение, на политически процес. Трябва този шанс да бъде използван максимално", посочи външният министър.

"Страни като България нямат интерес международното право да бъде оставено някак настрани. Имаме интерес на първо място в международните отношения да има ясни правила, да бъде съблюдавано международното право да има такъв ред. Това, което можем ние да направим е да призовем за разумен подход и отговорност, която да спести допълнителни страдания на сирийския народ", заяви Вигенин.

"Бих помолил да престанем да мерим българската позиция с това до кого се доближава – до американската, до руската и до някаква друга. Това е българска позиция, която е в интерес на България, така че пришиването ни към една или друга позиция не е коректно, уточни дипломат номер едно.

Вигенин призова Русия и Китай като постоянни членки на Съвета за сигурност да предложат компромисен вариант за уреждане на сирийския проблем. "Ако Русия и Китай заявяват, че това би бил прецедент и не бива да се случва, нека тогава Русия и Китай бъдат на висотата на отговорностите и да предложат решенията, да търсят компромиса, да оценят каква е ситуацията в Сирия и как биха могли да допринесат заедно със САЩ, Великобритания, Франция за решаването на конфликта там. За да не се стига до нуждата от друг тип интервенции страните-членки на ЕС подкрепяме един процес в рамките на ООН, а какво ще се случи там предстои да видим и ще развием допълнително нашата позиция, когато мине този дебаты обяви Вигенин.

По отношение на бежанците от Сирия външният министър заяви, че е редно да се затегне контролът по границите, но не може да става дума за затваряне на границите. Той посочи, че е възможно скоро България да поиска официално съдействие от ЕС за бежанския поток.

Вигенин е във Вилнюс, където се провежда неформалната среща на европейските външни министри, която се провежда под литовско председателство. Очаква се на нея да присъства и първият дипломат на САЩ Джон Кери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай