Въздушно такси за бюджета

Парламентът ще плаща билетите и бензина на избраниците в България

Въздушно такси за бюджета | StandartNews.com

София. Депутати масово се прибират в последния момент за извънредното заседание на парламента в петък. На него те ще обсъждат ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета.

В понеделник председателят на Народното събрание Михаил Миков не бе насрочил официално датата за новите дебати. Но избраниците от БСП и ДПС получили в неделя инструкции по телефона да са на линия в петък. А вчера са им били изпратени есемеси, научи "Стандарт". Самолетът от Варна за София в 5,25 ч е зает главно от народни избраници, разказаха партийци за "Стандарт".

По неофициална информация самолетните билети за петък били двупосочни, като връщането от София било в полета главно от 23,35 ч. Така избраниците ще дойдат на работа с пясък по краката и ще се мажат с плажно мляко отново още в събота. Цената на самолетен билет, купен в последния момент, е около 400 лв., а за първа класа - около 900 лв. Тъй като пътуването е свързано със заседание, стойността му няма да е за сметка на депутатските портфейли, а на парламента. Според допълнителните разпоредби на правилника на Народното събрание депутатите, избрани от райони на повече от 250 км от София и със самолетна връзка, имат право годишно на общо 40 еднопосочни или двупосочни билети. Останалите ползват до 12 самолетни билета.

Уточнението е, че пътуването трябва да касае дейността им като народни представители. А в случая те ще пътуват за извънредно заседание.

Тези, които се връщат от чужбина, обаче ще си платят разходите за експресното прибиране. Извън граница от парите на парламента се плащат само командировките, но не и пътуването за ваканция. Част от избраниците се прибират от Тайланд, други - от Гърция, а трети - от Италия, научи още "Стандарт". Логиката показва, че на депутатите ще им се плати връщането до София и с друг вид превоз - влак, автобус, служебен автомобил или бензина в личната кола, обясниха още парламентаристи. Освен ако самите те не подадат искане за възстановяване на разходите.

"Тук сме си и работим по 7 законопроекта", отсече вчера соцфурията Корнелия Нинова, която още не е събрала тен. Точно тя прозвънява от няколко дни цялата соцгрупа и държи изкъсо депутатите с депешата "Имайте готовност за 16-и". Според запознати голяма част от червените са в станцията на Министерски съвет в Слънчев бряг или в съседна Гърция. Лидерът на ДПС Лютви Местан пък в момента бил в "Евксиноград", а от 17 август там очакват и премиера Пламен Орешарски.

"Нашите основни опоненти от ГЕРБ ореваха държавата, че искат извънредно заседание на 11 август, а внесоха искането в понеделник - на 12-и", скочи Нинова. И допълни, че това са "елементарни процедурни номера". "Ангажираме се при следващи послания към ръководството на Народното събрание да използваме някакви нетрадиционни методи - може би пощенски гълъби, само че за целта трябва да казват къде точно се намират председателят и заместник-председателите на Народното събрание", отговори й задочно зам.-шефът на депутатите от ГЕРБ Димитър Главчев. Той обясни, че нямало как да внесат по-рано писмото си с предложение за заседание, тъй като било изпратено до партиите след 18 ч в петък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай