Цветанов: Христо Иванов има решаваща роля за конституционните промени

Цветанов: Христо Иванов има решаваща роля за конституционните промени | StandartNews.com

Правосъдният министър Христо Иванов има решаваща дума за отстъпките, които могат да бъдат направени за конституционните промени. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия. И уточни, че той трябва да носи своята отговорност.

„Конституционните промени могат да станат със 160-180 гласа. Смятам, че всички направихме взаимни компромиси, за да може да не променим философията, на това което беше първоначалния вариант на министър Христо Иванов", обясни той.

Самият факт, че има операции за борба с корупцията по високите етажи на властта показва, че не са се отказали да се борят срещу нея, стана ясно от думите на Цветанов, „Това, което е основополагащо за борбата с корупцията, няма да се направи никаква промяна и няма да направим отстъпление и във философията и това, което министър Христо Иванов е заложил в неговата концепция", коментира още той.

Цветанов коментира и темата за присъдата му. „Ако се върнем хронологично какви бяха след това допълните действия спрямо семейството на въпросния съдия – имаше една скандална заповед на Министерството на външните работи, с която беше удължен мандатът на неговата съпруга с една година. На втора инстанция имаше потвърждение и въпросният съдия, който беше основен, след 10 дни беше повишен", посочи той.

На въпрос има ли доказателства, които може да използва срещу двамата съдии, той отговори: „Нямам такива безспорни доказателства, но съм проследил и съм си направил съответния анализ за всеки един отделно какво прави".

Цветанов бе категоричен, че е искал справедлив процес. „Констатацията и решението на ВКС беше много ясно изразено - трябва да има справедлив процес и не трябва да има предположения и трябва да има правна основа, на която да се гради. Не очаквайте повече от мен да коментирам, защото има още една инстанция, ако бъде обжалвана тази присъда", заяви той.

"Трябва да бъдем достатъчни съпричастни към решаването на този проблем, но първо трябва да бъде решен конфликтът в Сирия. Разбира се, че Меркел реагира доста адекватно на ситуацията", каза той по повод проблема с бежанците. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай