Понеделник,

ЦРУ закова Бисеров

От: Администратор -
A
A
A

София. ЦРУ закова Христо Бисеров. Това съобщиха за "Стандарт" източници от МВР, след като стана ясно, че сигналът за финансовите престъпления на бившия вече депутат от ДПС е постъпил в ДАНС от чужда спецслужба. $400 000 транш от швейцарска сметка на Бисеров към авоарите на доведения му син Ивайло Главинков в Македония привлякъл вниманието на агентите. След втори транш от 50 000 долара те уведомили колегите си в българското ФБР.

Разследване за пране на пари и данъчни престъпления започна срещу вече бившия депутат от ДПС. Часове след като бе освободен от парламента, той стана клиент на прокуратурата. Държавното обвинение образува срещу него и доведения му син Ивайло Главинков досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари. Бисеров се разследва и за документно престъпление, тъй като е подал невярна имотна информация пред Сметната палата.

Новината за предстоящото разследване бе анонсирана рано вчера сутринта от главния прокурор Сотир Цацаров по БНТ. Той съобщи, че е получил сигнал от ДАНС за евентуални престъпления. По-късно прокуратурата пусна и официално съобщение за данните от родното ФБР. Новината обиколи държавата за минути. Тя стана най-обсъжданата в парламента, тъй като от неделя депутатите си задават само един въпрос: защо Бисеров се отказа от политиката. Народни избраници от всички цветове лансираха всевъзможни версии. Самите депесари от няколко дни очакваха около персоната на Бисеров да избухне скандал, но нямаха идея от какво естество ще е - само така можеха да си обяснят неочакваното му излизане от парламента. В неделя вечер пресцентърът на ДПС изненадващо разпространи новината, че Бисеров е поискал по лични причини да напусне зам.-шефския пост в ДПС, а почетният председател Ахмед Доган и лидерът Лютви Местан са приели оставката. След три дни неизвестност гръмна новината от прокуратурата. Това даде повод на депутати да коментират, че Бисеров е бил накаран да се оттегли, за да се запази доброто име на партията и на институцията Народно събрание, чийто зам.-шеф бе до вчера. Според опозицията излизането му от ДПС е доказателство, че обвиненията срещу него за престъпления не са безпочвени. Според неофициална информация Бисеров е бил закован от чужда спецслужба, която пратила сигнал до ДАНС. Ставало дума за превод през пролетта на 400 000 щатски долара от сметка на Бисеров в Швейцария до сметка на доведения му син Ивайло Главинков в Македония. Именно трансферът на голяма сума до балканска държава извън ЕС събудил интереса на чуждата служба. Източници от МВР твърдят, че засичането на трансфера е направено от ЦРУ. Според данните последвал и втори трансфер от 50 000 долара.

Неофициално се говори и за други парични преводи за периода 2000-2003 г., 2006-2008 г., когато на власт бе Тройната коалиция, а Бисеров бе водещ депутат от ДПС. От прокуратурата не навлизат в подробности за трансферите, като се позовават на тайната на класифицираната информация. Обвинителите само съобщиха, че става дума за парични преводи в щатски долари и в евро от сметка в банка в европейска страна към сметка в банка на друга европейска държава. Титуляри на сметките били именно Бисеров и Главинков. След получаване на парите били извършвани срочни депозити, теглене на суми в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони на Сейшелски острови и др. Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че е получил сигнала от шефа на ДАНС Владимир Писанчев. Веднага го изпратил по компетентност на Софийска градска прокуратура, която с постановление от вчера е образувала досъдебното производство. От обвинението обясниха за "Стандарт", че е разпоредена пълна данъчна проверка на Бисеров и Главинков. В хода на проверката ще се разкрие изцяло данъчната и банковата тайна на двамата и свързаните с тях дружества. "Предстои да бъдат пратени съдебни поръчки до властите на поне две европейски държави относно основанията за откриване на банкови сметки, движението на суми по тях, извършването на преводи, източниците на доходи и т. н. От ДАНС ще бъдат изискани всички налични материали по случая, включително и данни относно постъпили предни сигнали за лицата и предприетите действия по тях", обясниха от прокуратурата. Тепърва ще разследва произходът на парите.

Запитан не се ли притеснява, че ДАНС го информира, след като Бисеров подаде оставка и така прокуратурата трябва да отговори на въпроса защо го прави, като я вкарват в политическа игра, Цацаров отговори: "Ако ДАНС ме беше информирала по-рано и ако се окажеше, че има данни за престъпление, щях да поискам имунитета на Христо Бисеров. В каква игра да ме вкарат. Аз си върша работата".

Шефът на ДАНС Владимир Писанчев отказа коментар дали в службата има изтичане на информация, след като Бисеров подаде оставка, преди прокуратурата да поиска имунитета му. На въпрос дали ще има проверка в агенцията, Писанчев отговори: "А има ли въобще теч на информация? Дайте да видим има ли точно теч и ако има - ще направим проверка".

Имамов става заместник в парламента

ДПС предложи нови кандидати за постовете в парламента, овакантени от Христо Бисеров. Сутринта без никакви дебати Народното събрание прекрати предсрочно депутатските му пълномощия по негова молба. Само ГЕРБ се цепна при гласуването - 10 от тях бяха "против", 23 "въздържал се", а 27 "за", заедно с останалите партии. Както "Стандарт" пръв съобщи, зам.-председател на Народното събрание ще стане Алиосман Имамов. В момента той е шеф на икономическата комисия и ще запази този пост. Имамов е зам.-шеф на ДПС и е сред силно уважаваните депутати от партията. Шеф на правната комисия вместо Бисеров ще е Четин Казак. Още не е ясно кой ще заеме зам.-шефския му пост в партията. Решението трябва да се вземе от Централния съвет на ДПС, който вероятно ще се събере след Нова година. Първоначалната информация бе, че заместник ще стане депутатът Камен Костадинов, но никой от партийните началници не е потвърдил досега информацията. Според депутати е възможно и друг партиец да заеме поста.

Доведеният син строи фотоволтаици

С две от деветте си фирми Ивайло изтеглил Е9 225 600 кредит от банката за развитие

Доведеният син на вече бившия депутат от ДПС и зам.-председател на парламента Христо Бисеров - Ивайло Главинков върти мащабен бизнес с фотоволтаици, показа проверка във фирмените регистри. 38-годишният син на съпругата на Бисеров - Мария, също е обвинен за пране на пари.

Дяловете в шест от общо деветте фирми, в които Главинков е съдружник, са заложени в полза на кредитодатели, сочи още справката. В четири от дружествата съдружник е и другият син на Христо Бисеров - Дамян. Само с ипотеката на 2 от тях - "Марвик Лисово" и "Агророуд", Главинков и съдружниците му са изтеглили 9 225 600 евро от Българската банка за развитие, чийто лихви са възможно най-добрите у нас. Останалите дружества са заложени заради кредити от "Търговска банка Д" и частния кредитодател "Плама инвестмънт" ЕООД от Пловдив.

През февруари т.г. икономическият министър Делян Добрев разкри, че Главинков се е водил на щат в ЧЕЗ. По данни на компанията обаче той не е заемал ръководни позиции, а се е занимавал с енергийна ефективност до април 2012 г. Още от 2009 г. обаче синът на Бисеров става съдружник с един от членовете на Българската фотоволтаична асоциация Владимир Аличков. Третият от съдружниците е адвокатът Пенко Пенков, в чийто офис на ул. "Тинтява" 13Б са регистрирани повечето от дружествата. Последният бизнес на съдружниците е проект на дружеството "Фри енерджи медия". Дяловете му са заложени в "Алианц банк". Фирмата купува 21 дка земя в с. Гара Орещец, на 45 км от Видин, за да строи фотоволтаичен парк.

БЛИЦ

Няма от какво да се притесняваме

Пенко Пенков, адвокат и съдружник на Ивайло Главинков

- Г-н Пенков, къде е съдружникът ви Ивайло Главинков?

- Ивайло не зная къде е, нито какво прави. Единствено се чухме по телефона. Той трябва да е спокоен, защото нищо не е направил.

- Дойдоха ли вече на проверка в офисите ви?

- Не. Няма основание за проверка.

- Какъв е бизнесът ви? Наистина ли е свързан с енергетиката?

- О, не. Не използвайте това определение енергетика, твърде сериозно е. Занимаваме се с фотоволтаици.

- Бившият вече депутат от ДПС Христо Бисеров идвал ли е в офисите?

- Не е идвал, защо трябва да идва? Аз не познавам добре г-н Бисеров. Познавам Ивайло, той ми е най-добрият приятел и е голям мъж на 38 години.

- Някой проверявал ли ви е досега? Идваха ли барети в офисите ви?

- Постоянно ни проверяват. Данъчни ревизии, по ДДС за възстановяване. Няма какво да крием, няма за какво да ни обвинят. Няма от какво да сме притеснени. Не виждам защо да идват барети, ние не сме терористи.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички