ЦИК кани Дончев за машинното гласуване

Това съобщава БНР

ЦИК кани Дончев за машинното гласуване | StandartNews.com

Централната избирателна комисия покани вицепремиера Томислав Дончев на среща, съобщава БНР.

Темата на срещата е провеждането на машинното гласуване.

От ЦИК са изпратили запитване до вицепремиера по повод изнесена от него информация в медиите, че в Министерския съвет са били предоставени предварителни оферти от фирми производители на машини за гласуване.

Едновременно с това Таня Цанева, говорител на ЦИК, заяви, че в бюджета на комисията не са заложени средства за закупуване на машините, а че те трябва да бъдат заложени в една план-сметка за предстоящите избори.

 ЦИК изпълнява закона такъв, какъвто е, посочи Цанева. Тя категорично отрече ЦИК да се е бавила една година с въвеждането на машинното гласуване, за да го саботира, макар и да не посочи нито едно решение, което да е взето през това време.

Чрез системата за дистанционно електронно гласуване ще се проведе експериментално гласуване на три избора. Едва след това ще бъде направен анализ на предимствата и недостатъците от експеримента, които да покажат дали този начин на гласуване е приложим на всички видове избори у нас.

От ГЕРБ миналата година  излязоха с аргумент не само за скъпоструващият вот, но и рискът изборите да бъде провалени заради тяхната сложност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай