Цацаров критикува част от промените в съдебния закон

Цацаров критикува част от промените в съдебния закон | StandartNews.com

Предложените от правосъдното министерство промени в съдебния закон са противоконституционни и концептуално погрешни. Това е становището на прокурорите, което бе представено от обвинител номер 1 Сотир Цацаров на заседанието на Висшия съдебен съвет вчера.

Държавното обвинение е "за" разделянето на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска. Но е категорично против в прокурорската колегия на има равенство на магистратската и парламентарната квоти. "Държаното обвинение няма основание да отстъпи от позицията си по този въпрос", подчерта Цацаров. Прокурорите не приемат към сесийноработещия ВСС да има 6 постоянни комисии, защото това е прехвърляне на правомощия и обезличаване на самия съвет. Според тях не е редно въпросните комисии да възлагат на съдебните ревизори да проверяват магистрати за почтеност. Това е работа на двете колегии на съвета. А

Абсолютно противоконституционно и необяснимо според обвинителите е идеята за закриването на Върховната административна прокуратура. "Не е ясно защо се предлага това", подчерта Цацаров. Той разкритикува и идеята в конкурсите за магистратурата кандидатите да пишат есе по актуални за обществото теми.

"Есетата нямат място в съдебния закон, това не е конспект за изкуства, култура и образование", мотивира се Цацаров и допълни, че те много приличали политическите изпити, които кандидат-студентите държаха преди 1989 г. Според прокурорите е противоконституционно предложението ръководителите на съдилища и прокуратури да нямат право на втори мандат.

Добре е, че има консенсус за новия проект на конституция. Преценката на проекта ще бъде на народните представители. Това каза преди извънредното заседание на ВСС вчера главният прокурор. Според Цацаров са необходими и промени в НПК. "Това не рефлектира върху доброто, което се получава с конституционния проект. Вярно е, че то се получи в 12 без 5, но важен е крайният резултат", коментира обвинител номер 1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай