Тристранката подкрепи актуализацията на бюджета

Тристранката подкрепи актуализацията на бюджета | StandartNews.com

София. Социалните партньори от Съвета за тристранно сътрудничество подкрепиха актуализацията на бюджета. Синдикатите и работодателите в Тристранката се събират за първи път от май месец, когато представителите на бизнеса я напуснаха несъгласни с поправката „Янев" в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.

Единствено Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България се обяви против актуализацията на бюджета. Мотивите са, че не е имало прозрачност в предложените допълнителни разходи и е липсвал предварителен дебат.

Останалите три работодателски организации- Българска стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал в България и Българската търговско-промишлена палата, както и двата синдиката- КНСБ и КТ „Подкрепа" заявиха, че според тях актуализацията на Бюджет 2013 е неизбежна и няма друга алтернатива.

Представителите на бизнеса и на профсъюзите поискаха обаче от правителството да публикува как се възстановяват забавените плащания към фирми участвали в обществени поръчки, а също и регулярна информация за възстановяването на данък добавена стойност.

Двата синдиката настояха също от първи октомври тази година да се увеличи минималната работна заплата от 310 на 330 - 340 лв, както и да бъдат предвидени коледни добавки за пенсионерите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай