Тристранката без съгласие по промените в ДОПК

Въпросът за минималната работна заплата ще се разгледа на следващи заседания

Тристранката без съгласие по промените в ДОПК  | StandartNews.com

София. Предложените промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс не срещнаха подкрепа от синдикатите в проведеното днес заседание на националния съвет за тристранно сътрудничество.

Промените предвиждаха при натрупани задължения в единната данъчно-осигурителна сметка да се покрива първо главницата, а след това лихвите по задълженията.

От КТ "Подкрепа" предложиха преразглеждане на принципа на единната сметка и разделянето й на два вида сметки - за осигурителни и за данъчни плащания.

От КНСБ призоваха правителството да признае, че въведената от предишните управляващи система е била грешка. От своя страна работодателските организации подкрепиха принципно промените.

Законодателните промени целят усъвършенстване в прилагане на единната сметка за плащане на данъци и осигуровки, като дадат предимство при погасяване на главницата на задълженията и спрат натрупването на лихви и нови задължения.

„Информационната система на НАП не беше готова да посрещне нововъведението. Имаше огромен брой неподадени и подадени декларации, които заблудиха системата. За голяма част от фирмите няма яснота кои задължения са нови, кои - стари, кои са лихви, кои – главници", заявиха от АИКБ. „Необходимо е да се разделят текущи от стари задължения. Старите задължения да подлежат на обезпечение от страна на длъжниците и автоматично да се прехвърлят към публичния изпълнител. Плащането да върви по друг ред, а не по общия ред, както сега. Трябва да се прекрати масовата практика да се блокират сметки на длъжници", посочиха още от организацията.

Единната данъчно-осигурителна сметка беше въведена от началото на 2013 г. с цел да се намалят разходите на бизнеса и хората от плащаните банкови такси при превода на средствата в бюджета и облекчаване на работата на счетоводителите. Въвеждането й обаче на практика затрудни хората и бизнеса.

От НАП коментираха, че работодателите по-рядко пропускат да подадат декларации, а проблемът по-често възниква при самоосигуряващите се лица. Самоосигуряващите се са длъжни да подават декларация 1 всеки месец, а декларация 6 - веднъж годишно, но ако не направят това, дори и да си плащат осигурителни вноски, това не може да се отчете от системата, защото за разлика от преди, единната сметка се нуждае от поясняване за какво се плащат конкретните суми, обясни Росен Бъчваров, говорител на НАП. Той увери, че вноските не се губят, в най-лошия случай остават като надвнесени по сметката на лицето.

„Ние сме за едно платежно нареждане, за облекчена процедура", заяви зам.-министърът на финансите Людмила Елкова. „Това, което последва от въвеждането на единната сметка е тотален хаос. Не става въпрос за софтуер. Сериозен проблем е законова липса за това едно лице да реши кое от задълженията си да покрие. Когато едно самооосигуряващо се лице няма ликвидност да покрие данъка или осигуровката, то предпочита осигуровката. Задължително е да имаш право на избор какво да погасиш. Стои проблемът с реда на погасяване", посочи Елкова.

Въпросът за минимална работна заплата не е обсъждан на това заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Предстои да се разгледа на следващи заседания. Това каза на брифинг министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов след заседанието на съвета.

На въпрос какво прави правителството по отношение на доходите на хората министърът заяви: „Разкриването на работни места няма как да се случи с дискусии в НСТС. Мерките, които правителството прие в последните сто дни, са в посока на разплащане с бизнеса, разплащане на задълженията по ДДС. Мерките са за подпомагане на бизнеса, защото той е този, който разкрива работните места".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай