Понеделник,

Три варианта за наследник на Нено

От: Стандарт -
A
A
A

Три варианта за наследник Нено Димов в екоминистерството обсъжда управляващата коалиция. Решението ще бъде взето във вторник на коалиционен съвет. Предложенията по право са на ВМРО, тъй като МОСВ е квота на патриотите, в частност на войводите.

Първото име, което се завъртя, бе на Николай Кънчев – настоящ заместник на Нено Димов. Проблемът при него обаче бил, че макар и зам.-министър на екологията по образование той е историк. В коалицията смятали, че това ще породи негативна реакция срещу него, защото в момента всички очакват в стола на Димов да седне експерт, който да реши проблема с водата не само на Перник, но и на други градове с пресъхнали кранчета на чешмите.

Вторият вариант бил дясната ръка на Красимир Карачаканов Искрен Веселинов. Депутатът от ВМРО е шеф на парламентарната група на патриотите. Той е строителен инженер по професия, има и юридическо образование.

Борисов иска отново да покани в правителството екоминистъра от първия си кабинет Нона Караджова, съобщи Лупа.бг. Караджова бе водеща преговорите по главата за околна среда при присъединяването на България към ЕС. В последните седмици тя следи изкъсо ситуацията с водната криза в Перник и не спира да дава експертни становища и прогнози за развоя й. Тя неколкократно повтори, че моделът на управление на водния сектор у нас е тотално сбъркан и че новият закон за ВиК сектора, който вече се готви, трябва задължително да съдържа текстове за превенция на подобни кризи като тази в Перник.

Ако ГЕРБ настоява за влизане на Нона Караджова в кабинета обаче ще се наложи промяна на квотното разпределение на министерствата, защото едва ли ВМРО ще приеме Караджова за свой представител. На „Дондуков” 1 обмисляли да предложат на ВМРО Веселинов да поеме регионалното министерство на мястото на Петя Аврамова, чиято оставка Перник иска от началото на кризата.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички