Понеделник,

Три риска пред сигурността ни. Уникален анализ на Цветлин Йовчев

От: СТАНДАРТ -
7162
Три риска пред сигурността ни. Уникален анализ на Цветлин Йовчев
A
A
A

Три риска пред сигурността на България очерта бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев. Те са възможността страната ни да завие към Русия, доставките на газ, и инфлацията, която вече става стагфлация.

Изхождайки от позициите на президента Румен Радев до момента, е възможно да има смекчаване на отношението към Русия при едно служебно правителство, коментира в „Офанзива с Любо Огнянов” по Нова нюз вицепремиер и вътрешен министър и бивш председател на ДАНС Цветлин Йовчев.

„Той (б.р. - Радев) открито се противопостави на даването на военна помощ на Украйна и мисля че беше доста по-скептичен и умерен по отношение на решаването на газовите въпроси. От тази гледна точка, може би, има някакво основание”, подчерта той.

По думите на Йовчев по-големите рискове за сигурността ще се появят в друг аспект. „Не чух да имаме дългосрочни договори за газ. Това, че е дошъл един танкер, ще дойде втори и трети - не решава въпроса. Ще се сблъскаме с тежък проблем в енергетиката. Не виждам да е работено в посока да се намери решение”, смята бившият председател на ДАНС.

Друг проблем, според него, са и високите нива на инфлация. По думите му вече влизаме в състояние на стагфлация със свиване на икономиката и същевременно висока инфлация. „В последните месеци на управлението се сблъскахме с тежък ляв популизъм по отношение на социално-икономическата политика и десен популизъм за отношенията към Северна Македония”, коментира Йовчев.

Бившият председател на ДАНС смята, че колкото по-слаба е демокрацията, толкова повече има задкулисни връзки и неявни сценаристи на процесите. „Не съм имал големи очаквания за продължителността на това правителство. Имаме четворна коалиция от съвсем разнопосочни обекти, споделящи различни виждания, политики и идеология. Говоря основно за БСП и ДБ. Другите два политически субекта бяха с неясна политическа идеология”, каза Йовчев.

Той разнищи конфликта ПП и ИТН, който е тлеел дълго време. „До голяма степен допринесе инфантилното политическо поведение и на двете партии. Неспособността да оцениш какви ще бъдат последиците от собствените ти действия. Все едно имахме деца, които играят в пясъчник”, смята Йовчев.

Той бе категоричен, че да се направи правителство в настоящия състав на парламента е изключително трудно и безсмислено, защото този кабинет ще изкара малко време и ще трябва да понесе тежка политическа отговорност.

По темата Северна Македония Йовчев попита дали България има дефиниран национален интерес по отношение на РСМ. „Нашият интерес е Северна Македония да стане част от ЕС. И това нещо трябваше да се говори и да се обясни на хората защо е важно, ако РСМ стане част от Евросъюза”, подчерта той.

По думите му в българското общество има обида от отношението на македонците към България. „Когато се взимат такива решения, трябва да се опитаме да не влагаме емоции. Дали е защитен българският интерес - мисля че френското предложение е добро”, отчете бившият председател на ДАНС.

По думите му сега натискът ще се пренесе към Северна Македония. „Трябва да има натиск те да извършат промени, за да отговорят на европейските изисквания. Основният проблем е, че в РСМ има насадено враждебно отношение към България. И то е на основа на манипулиране и изопачаване на историческата истина. Това е опасно и рефлектира върху правата на българите там”, категоричен бе бившият шеф на ДАНС.

И подчерта, че Русия няма интерес от интеграцията на Западните Балкани към ЕС. „Евросъюзът бърза, защото в момента, в който стартира процесът на присъединяване ще се появят лостове в ръцете на европейските институции, с които те ще съумяват да влияят върху македонската позиция”, каза Йовчев.

Според него поведението на албанския премиер Еди Рама, който каза на българите: "Вие сте срам, вие сте позор за ЕС!",  е било неприемливо. Не може да има такъв политически език, заяви Цветлин Йовчев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички