Петък,

„Три морета“ събира евролидери и бизнес в София

От: редактори -
233
„Три морета“ събира евролидери и бизнес в София
A
A
A

София ще събере евролидери, ръководители на международни институции и над 400 бизнесмени в инициативата “Три морета”, която ще е два дни в НДК. Целта на инициативата е да се инвестира в развитие на инфраструктурните връзки Север-Юг в източната част на Европейския съюз. За откриването е предвидено видео обръщение на американския президент Джо Байдън, а лично в София или онлайн ще се включат държавни глави и висши ръководители на 12-те страни от инициативата плюс стратегическите партньори САЩ, Европейската комисия и Германия. Срещата ще бъде съпътствана от бизнес форум, в който ще участват над 400 представители на българския и чуждестранния бизнес.

През тази година България е домакин на инициативата, която обединява 12 страни-членки на ЕС от региона между Адриатическо, Балтийско и Черно море - Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия.

Основна цел на "Три морета" е да насърчава регионалното сътрудничеството за транспортна, дигитална и енергийна свързаност и постигането на устойчив икономически растеж, който да води към ускорено социално и икономическо сближаване в Европа. Партньори на инициативата са САЩ, Германия и ЕК.

Основополагащите принципи на "Три морета" водят началото си от 2015 г.

От края на 2019 г. вече има учреден инвестиционен фонд – 3SIIF, чието седалище е в Лондон. Акционери в него са банките за развитие на 12-те държави, а от българска страна това е Българската банка за развитие. Самият фонд активно набира капитали и вече има по сметките си 1 млрд. евро, които активно се инвестират в инфраструктура. Целта е фондът да набере първоначално до 5 млрд. евро, които за 5 години да стигнат до около 15-20 млрд. евро.

Вече има три одобрени проекта, единият от които е в България. Това е инвестиция в придобиването на един от най-големите соларни паркове у нас, който става собственост на австрийската Enery и който се намира в пазарджишкото село Караджалово близо до Първомай. Другите два проекта са в Полша и в Естония.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички