Йорданов открехна вратата за референдума. Били сме като през 30-те

Как ще бъде зададен въпросът

Йорданов открехна вратата за референдума. Били сме като през 30-те | StandartNews.com

"Забавлявам се от няколко дни как представители на партии и придворните им юристи говорят как няма как да стане". Това заяви Тошко Йорданов от ИТН пред Нова тв по повод видео-обръщението на Слави Трифонов и инициативата за референдум за превръщането на България в президентска република. 

"Процедурата за президентска република е ясна. За да има референдум и той да може да се случи, трябва да бъде зададен в компетенция, която да бъде одобрена. Ще бъде оформено така че, колежке, да може да се свика Велико народно събрание. Ако хората го подкрепят, ще бъде задължително да влезе във Велико народно събрание", каза той. 

Йорданов обясни, че въпросът ще бъде оформен прецизно, така че да се свика Велико народно събрание и обясни, че на самото събрание ще стане ясно по какъв модел ще се работи. 

"Хората ще кажат, а не група политици, на които не им се иска. Ако референдумът доведе до това, че се свика ВНС, то ще бъде свикано с цел промяна на Конституция и преминаване от парламентарна в президентска република. Изказването на г-н Трифонов не е подвеждащо. Дали ще бъде президентска република от американски тип, където президентът е министър-председател или френски тип, където президентът издига премиер, ще видим", допълни Тошко Йорданов.  

"България през 30-те години е изпадала в ситуацията, в която сме сега - къси парламенти и безизходица. Тогава става преврат. Идеята сега е да се мине към президентско управление, което е много по-ясно. По времето на Бойко имаше един президент, който беше негов и един, който не беше. САЩ и Франция недемократични ли са, след като за президентски републики? По времето на ГЕРБ не беше ли диктатура", попита той. 

"Парламентът, колега, е законодателен орган. Решенията са в ръцете на изпълнителната власт. Законите се променят в парламента и при президентската република, те не се променят от президента", обърна се към водещата той, след като тя няколко пъти го попита дали няма властта да бъде концентрирана в ръцете на един човек. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай