Четвъртък,

Томислав Дончев: България не е ангажирана да дава пари на Гърция

От: Администратор -
5518
Томислав Дончев: България не е ангажирана да дава пари на Гърция
A
A
A

Вицепремиерът Томислав Дончев говори в сутрешния блок на БНТ, че до момента не е искано съгласие от България да участва във финансовата помощ за Гърция, а дори това да стане отговорът ще е отрицателен.

"До момента, никой не е искал и не е посмял да иска ангажиране на България с финансови средства", обяви той.

"Ние не бихме били против да се ползва един или друг вече създаден и работещ европейски механизъм стига това да не означава натоварване на страни извън еврозоната и специално на България, с допълнителни плащания като за това има много причини", коментира Дончев.

"Първо, такава е позицията на правителството, което не е без значение. На второ място, никой не е в състояние да обясни на която и да е категория български граждани, че по някакъв начин трябва да се ангажира с допълнителни плащания. Нито на пенсионер. Нито на работещ в системата на МВР. Нито в държавната администрация, нито в армията и т.н. Да, в ЕС имаме солидарност. Но на първо място солидарността предполага този, който е по-богат да помага на този, който е по-беден... Солидарността е това. Солидарността не е по-бедният да помага на по-богатия. Това не е солидарност. Това е нещо друго като не съм сигурен каква е правилната дума", допълни коментара си Дончев.

Той посочи, че в същото време се опитва да не обръща внимание на разгарящите се понякога балкански емоции по темата.

"Но е трудно да се говори с хладнокръвие по тази, тема когато от другата страна на границата заплашват населението си с българизация, освен че е леко обидно", каза Томислав Дончев. Той заключи, че малко българизация не би се отразила зле на южните ни съседи.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички