Томислав Дончев: България не е ангажирана да дава пари на Гърция

Томислав Дончев: България не е ангажирана да дава пари на Гърция | StandartNews.com

Вицепремиерът Томислав Дончев говори в сутрешния блок на БНТ, че до момента не е искано съгласие от България да участва във финансовата помощ за Гърция, а дори това да стане отговорът ще е отрицателен.

"До момента, никой не е искал и не е посмял да иска ангажиране на България с финансови средства", обяви той.

"Ние не бихме били против да се ползва един или друг вече създаден и работещ европейски механизъм стига това да не означава натоварване на страни извън еврозоната и специално на България, с допълнителни плащания като за това има много причини", коментира Дончев.

"Първо, такава е позицията на правителството, което не е без значение. На второ място, никой не е в състояние да обясни на която и да е категория български граждани, че по някакъв начин трябва да се ангажира с допълнителни плащания. Нито на пенсионер. Нито на работещ в системата на МВР. Нито в държавната администрация, нито в армията и т.н. Да, в ЕС имаме солидарност. Но на първо място солидарността предполага този, който е по-богат да помага на този, който е по-беден... Солидарността е това. Солидарността не е по-бедният да помага на по-богатия. Това не е солидарност. Това е нещо друго като не съм сигурен каква е правилната дума", допълни коментара си Дончев.

Той посочи, че в същото време се опитва да не обръща внимание на разгарящите се понякога балкански емоции по темата.

"Но е трудно да се говори с хладнокръвие по тази, тема когато от другата страна на границата заплашват населението си с българизация, освен че е леко обидно", каза Томислав Дончев. Той заключи, че малко българизация не би се отразила зле на южните ни съседи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай