Тагарев с подробности за натовските кораби у нас. Мащабна операция

Участват три държави

Тагарев с подробности за натовските кораби у нас. Мащабна операция | StandartNews.com

Натовски кораби ще влязат българската икономическа зона в Черно море. Това се разбра от изявление на военния министър Тодор Тагарев.

 

 

 

Планираната противоминна операция в Черно море със съюзниците ни Румъния и Турция няма да нарушава Конвенцията от Монтрьо, заяви пред журналисти във Варна Тагарев, цитиран от БТА. 

Веднага след това той обяви, че при тази операция ще бъде обхванат целия район, включително цялата българска изключителна икономическа зона, давайки да се разбере, че това ще е отговорът на Алианса заради опасното поведение на Русия в района.

„Ние работим за ускорено придобиване на брегови противокорабни ракетни комплекси. Водим разговори с нашите съюзници, които имат излаз на Черно море – Румъния и Турция, за да организираме една противоминна операция, която ще обхване целия този регион, включително цялата наша изключителна икономическа зона, основно тези маршрути, които се използват от търговските кораби“, каза Тагарев.

"Ако успеем, тази противоминна операция може да стартира до края на годината или в началото на следващата година", посочи министърът на отбраната. Той разясни, че в операцията ще участват военни кораби от трите черноморски държави, но ще бъде отворена за присъединяване и към други наши съюзници, за включване на екипи за борбата с мини, както и за други способности, без да се нарушава Конвенцията от Монтрьо.

"Не предвиждаме към момента военни кораби на нечерномоски държави да навлизат допълнително в Черно море. Има други начини, с които нашите съюзници могат да помагат, за да гарантираме собствената си сигурност, и сигурността на морския трафик", категоричен е той.

Акцент в операцията ще бъдат маршрутите на търговските кораби. В момента се изчистват най-фините детайли по планираната операция, предстои подписването на меморандум и тя може да стартира още до края на тази година, каза още Тагарев. Той уточни, че ще бъдат включени военни кораби на трите държави. Нашата позиция е, че операцията трябва да бъде отворена и за съюзници – за обмен на информация, евентуално за екипи за борба с мини, но без да се нарушава Конвенцията от Монтрьо, подчерта министърът.

Той коментира още, че в бюджета за 2024 г. средствата за отбрана ще бъдат 2,05 процента от БВП. Размерът им ще бъде запазен през 2025 г., а през 2026 г. ще се повиши още, защото страната ни ще има плащания по сключени договори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
hatanassov
преди 5 месеца

Neadekvaten tip.

Откажи