Страшна драма с 37 българи в Газа. Външно с последни данни

МВнР деноношно се бори за евакуацията им

Страшна драма с 37 българи в Газа. Външно с последни данни | StandartNews.com

37 български граждани и членовете на техните семейства са потърсили съдействие за напускане на Ивицата Газа. Това съобщи Външно министерство в отговор на много запитвания от страна на медиите у нас. 

Министерството на външните работи е в непрекъсната връзка с дипломатическите представителства на България в Тел Авив, Кайро и Рамалла, като в тясна координация с други държави–членки на ЕС и с партньорски държави се търсят възможности за съдействие за тяхната евакуация. 

Това все още не е възможно, тъй като не е финализирана договореност за отварянето на ГКПП „Рафах“, уточнява МВнР.

МВнР разполага със списък на потърсилите съдействие за евакуация български граждани и членове на техните семейства. Той е предаден на израелските и египетските власти, от които се очакват разрешения съответно за напускане на Газа и влизане в Египет. 

Дипломатическото ни представителство в Рамалла и посолството в Кайро са в постоянен контакт със семействата на нашите сънародници, и са в готовност да им окажат съдействие за извеждане от Газа и преминаването им в Египет, когато това е възможно.

Относно появили се публикации в чужди медии за отвлечен български гражданин от палестинската групировка "Хамас", Министерството на външните работи информира, че до този момент във ведомството не е постъпвала такава информация. Посолството на България в Тел Авив е в постоянен контакт с израелските власти и продължава да следи темата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай