Стойнев: Новият модел гарантира работа за всички

Стойнев: Новият модел гарантира работа за всички  | StandartNews.com

София. Средно с до 5% се намалява цената на електрическата енергия от 1-ви август, както за битовите, така и за стопанските потребители според новия модел за ценообразуване, представен от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране по време на заседание на Обществения съвет по енергетика към Министерството на икономиката и енергетиката.

"С новия ценови модел гарантираме работа за всички и постигаме възможния компромис", подчерта министър Драгомир Стойнев. Още в началото на нашето управление ясно казахме, че основната ни цел в сектора е да не се увеличава цената на тока и го постигаме, каза още той.

Стойнев заяви готовност до края на годината да обсъди и повишаване цените на въглищата със синдикатите, като подчерта, че преди това е важно да се освободи износът.

По неговите думи намалението на такса пренос и достъп за износ от 34.26 лв. на 12.13 лв., е сериозно и то ще осигури възможност за експорт на ел. енергия от България. Според министър Стойнев това е само началото на балансиране на енергийната система. Прогнозният износ на електроенергия през новия регулаторен период от 1-ви август до 31 юли 2014 г. възлиза на 7 млрд. kWh, което ще осигури допълнителни външни приходи в енергийната система.

От следващия регулаторен период част от клиентите на средно напрежение ще закупуват необходимите количества енергия от доставчик последна инстанция. В групата на защитените потребители остават домакинствата и стопанските клиенти на ниско напрежение. Около 50% от електроенергията, която формира крайната цена, ще подлежи на задължително изкупуване. Намаляването на цената на електроенергията за регулирания пазар от 112 лв. на 96.74 лв. се постига след премахване на добавките от микса и приходите от емисии. Средната цена на енергията, произведена от възобновяеми източници, се намалява от средно 286 лв. на 136 лв. след приспадане на пропорционалната част от приходите от продажба на емисии.

Новият модел на ценообразуване в енергетиката предвижда още намаляване количеството студен резерв от 1040 МВ на 500 МВ. Това ще доведе до икономия от 200 млн. лв., което ще бъде усетено чрез цената на достъп от всички клиенти. В новия модел на ценообразуване се запазва нивото на постоянни разходи на предприятията, произвеждащи ел. енергия. Намаляват се допустимите технологични разходи на електроразпределителни дружества, но без това да нарушава финансовата им стабилност. Признатата възвращаемост на ЕРП-тата се намалява от 12% на 7% от следващия ценови период.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай