Неделя,

Стоилов: За БСП запазването на спомена за националнатани история е синовен дълг

От: Failed to load user -
A
A
A

„За БСП запазването на неподправения и ярък спомен за националната ни история като част от миналото на нашата партия е наш синовен дълг". Това заяви зам.-преддседателят на НС на БСП Янаки Стоилов по време на откриването на XVI-ия фестивал на патриотичната и антифашистка песен „Сребърни чучулиги" и XIII-ти фестивал на фронтовата песен „Альоша", провел се в столицата. Във фестивала участват над 80 състава с повече от 1000 участници от цялата страна.

„Всяко поколение има дълг към родината и към идеалите, които споделяме. След като „кафявата чума" бе спряна и победена на бойните полета от Москва и Севастопол, Куртската дъга и Сталинград, нашите дядовци допринесоха за окончателния й разгром при Страцин, Стражин, Куманово и Драва. Нашите бащи участваха в социалистическото строителство. На нас и на нашите деца се пада задачата да не допускаме неофашистките сили в Европа и света да избуят отново", подчерта Янаки Стоилов. Според него в наши дни рискът от екстремистки настроения и действия на политическа или религиозна основа е много висок. „Ние обаче можем да противодействаме на тези процеси както с политически средства, така и със силата на словото, чрез антифашистката, патриотичната и фронтовата песен. Чрез думите на гениални творци като Вапцаров, Христо Кърпачев, Давид Овадия и техните съвременни последователи. Не бива да допускаме фашизма, защото победата над него е с много висока цена", категоричен бе той.

На събитието бе прочетено и приветствие от името на председателя на НС на БСП и председател на ПГ на БСП Лява България Михаил Миков до участниците във фестивала. Приветствието прочете председателят на БСП София Калоян Паргов.

В приветствието лидерът на социалистите се обръща към участниците във фестивала със думите: „Във време, когато бездуховността настъпва от всички страни, когато с всички сили се търси и завършва подмяна на истинските ценности, създавани от векове, това, което правите вие е просто безценно". Той пожелава още на организаторите и участниците тяхната енергия и творчески ентусиазъм никога да не секват и да продължават да вършат светлото си дело.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички