Стоилов: Като мандатоносители имаме важни задачи

Стоилов: Като мандатоносители имаме важни задачи | StandartNews.com

София. "Не е трудно те да бъдат разисквани като реални възможности". Така коментира зам.-председателя на КБ на Янаки Стоилов изказването на лидера на ДПС Лютви Местан за предсрочни парламентарни избори. Стоилов бе категоричен обаче, че като мандатоносители от КБ имат друга важна отговорност.

"Тя е да представим важни и конкретни задачи, които да реши правителството, да ги разискваме с него и партньорите още следващата седмица и според това дали те ще бъдат възприети, дали по тях ще се постигнат конкретни резултатите следващите месеци, ще зависи дали е оправдано и колко да продължи животът на правителството и на парламента. Ръководим се от интересите на страната и на нашите избирателите" разясни Стоилов, зам.-председател на ПГ на КБ, пред журналисти в парламента.

Той обясни, че в момента пред България стоят много важни задачи. „Ние сме готови да направи всичко, което зависи от нас за намиране на положителен изход по тях, но това ще зависи, както от нашите усилия, така и на партньорите и правителството.

Дори ако тези задачи, в конструктивен диалог, в голямата си част не бъдат възприети, бъдат оспорвани, отхвърляни, ние дори нямаме основания да заявяваме подкрепа", каза той.

По думите на Стоилов целта е да се постигне стабилност, но не чрез разговори за различните варианти за избори, а чрез изпълнението на конкретни ангажименти. „Те са свързани с реализацията на няколко индустриални проекта, промяна на начина на разпределяне на земеделските субсидии в интерес преди всичко на дребните и средните производители, стабилизиране на здравния сектор и неговата социална ориентация, отстояване на позициите на България по „Южен поток", търсене на резерви да се подобрят доходите там, където е най-необходимо. Това не са много сектори", поясни народният представител.

Относно темата за предсрочни избори, Стоилов отговори, че тази прогноза е била казана на езика на тотализатора 1-Х-2. „Т.е. тя предлага всички възможни опции, но има още две – изборите да са по-рано или по-късно от тези дати", уточни той. По неговите думи датите не могат да бъдат самоцел. „Ние не водим консултации просто за времето на изборите, ние ще водим разговори за това какви задачи е оправдано да продължат живота на правителството и парламента. Всички от тях трябва да започнат да се реализират в предстоящите месеци и ако дават резултати е основание да се продължи дейността", допълни депутатът.

Той е категоричен, че няма диктовка на ДПС.

„Те предлагат варианти, а ние в тези варианти влизаме с нашата позиция. Ние не чувстваме в случая пряк натиск и няма да допуснем натиск нито от страна на опозицията, нито от нечия друга, която да е в противоречие с позициите и интересите, които отстояваме", заяви зам.-председателят на БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай