Стоилов: Чувствам дълг към поколения социалисти

Стоилов: Чувствам дълг към поколения социалисти | StandartNews.com

София. Аз чувствам дълг към няколко поколения социалисти, към много членове и симпатизанти на БСП, които искат социалистическата партия да е близка до техния разум и сърце. Това заяви Янаки Стоилов по време на конференция на социалистите във връзка с педстоящия избор на председател на партията.

Този избор (за председател на БСП- бел.ред.) без преувеличение е национален проблем, затова ще участвам в него докрай, за да отстоявам принципи и позиции, които споделят мнозинството от нас, каза той.

Той посочи в, че изборът не е само персонален. "За мен това не кастинг на политически претенденти, самоцелна демонстрация не демократизъм или гаранция за участие в следващото партийно ръководство", допълни той.

Според него предсрочните избори са важен момент, от който зависи дали БСП ще продължи да бъде първостепенна политическа сила.

Стоилов попита дали целта да се отстрани ГЕРБ от властта е загубила за тях своята актуалност. "Не по-малко сложен е въпросът по отношение на ДПС. Мнозина, включително хора от ръководството на БСП днес заявяват, че повече с ДПС не можем да бъдем партньори. Актуалният проблем е, че ДПС се превърна в символ на корпоративния политическия модел", каза той и подчерта, че докато това не се промени няма как обществото да одобри коалиция с тяхното участие.

"Коалиция за България изпълни своето предназначение. Бъдещият съюз начело с БСП, чрез наименованието и практическата си дейност да привлече разочаровани бивши членове и избиратели, както и други смятащи се за непредставени хора с леви убеждения. Партията не е затворена дори за хора, които неотдавна я напуснаха, но това е нещо различно от претенцията им да получат индулгенция, за да станат партньори с нас в този момент. Времето и обстоятелствата за български ПАСОК са отминали, сега необходими радикални леви действия", каза той.

Той посочи, че Столетницата е достигнала до етап, в който, подобно на ситуацията през 1989 г., трябва да премине през дълбока промяна, която да осигури на партията историческа перспектива.

Днес обединението на левите социалисти, чийто лидер е Янаки Стоилов проведе предконгресна конференция на тема: "БСП - пред избор".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай