Стоилов: БСП се опитва да поеме инициативата

Стоилов: БСП се опитва да поеме инициативата | StandartNews.com

София. "Сергей Станишев с това искаше да покаже, че ние не стоим вкопчени за властта и ако след изборите в дните след 25 май, може би той е възприел максимата на Лао Дзъ, че ако искаш нещо да стане не трябва да правиш нищо. Изглежда после превключи на тактиката на Буда, който казва „изненадай противника и действай светкавично". Тези максими в никой случай не са решение за всички ситуации, тъй като те са противоположни. БСП се опитва да поеме инициативата и да покаже, че за нас властта не е самоцел", обяви депутатът от КБ Янаки Стоилов пред бТВ.

"Времето, което е необходимо за провеждане на избори е около 2 месеца – с насрочването им от президента, с цялата технологична подготовка. Разбира се, може да се мисли за някакво законово съкращаване на сроковете, но това едва ли ще бъде споделяно в събранието от повечето парламентарни групи", допълни той.

На въпрос дали са се разбързали в един момент БСП Янаки Стоилов заяви: "Промениха се доста неща и то не само резултатите от изборите, без да правим пряко налагане на резултатите от изборите за Европейски парламент върху сегашната ситуация, но се развиха и други процеси.

Виждате, че доверието между партиите, които подкрепят правителството вече не е на същото ниво, както беше", подчерта Янаки Стоилов.

"В момента текат два процеса. Единият е на икономически прегрупиране на влиятелни структури, които показват влияние върху ситуацията в страната. И второто – ако забелязвате от месеци текат геополитически процеси, които също имат своето въздействие", заключи той.

"Много важно е дали ще останем в изолация не от другите партии, а от нашите избиратели (...) те са основателно критични към нас", коментира депутатът.

В същото време Стоилов, който е част от лявото крило в БСП, коментира, че партньорството с ДПС не е било грешка, тъй като формирането на правителството в сегашния му вид е било обусловено от резултатите от парламентарните избори и от желанието да не се повтори управлението на ГЕРБ.

„Не поставяме плътна граница с ДПС", подчерта депутатът, като допълни, че политическите партньорства вече трябва да са при ясни за обществеността условия.

Депутатът беше категоричен, че „на БСП е необходима (...) група от силни личности и ние трябва да заявим нашата политика по възможно най-достоверния начин". Той отклони въпроса дали вижда себе си като председател на партията, като посочи, че основната му амбиция като политик е да подобрява живота на хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай