Стоилов в нова формула за специализираното правосъдие

Парламентът изслуша правосъдния министър

Стоилов в нова формула за специализираното правосъдие | StandartNews.com

Още следващата седмица ще ви предложа модел, по който да има специализирано правосъдие без специализирана прокуратура и спецсъдилища. Това заяви правосъдният министър Янаки Стоилов по време на изслушването си в парламента. То е по повод внесеното от него във ВСС искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. След 7 часа дебати вчера ВСС каза, че няма основание да разглежда искането.

Предложението ми за освобождаване на Иван Гешев изпълни своята роля, каза Стоилов пред депутатите. И разказа: "До мен в качеството ми на министър на правосъдието на 14 юли тази година постъпи информация от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков относно допуснати нарушения на Иван Гешев в качеството му на главен прокурор на Р България. След като разгледах предоставената информация, смятам, че в нея има данни за действия и бездействия на главния прокурор, които съставляват тежко нарушение на служебните задължения и действия, накърняващи престижа на съдебната власт.".

Стоилов уточни, че поради тази причина е насрочил вчерашното заседание на ВСС.

"Тъй като съм внесъл във ВСС за обсъждане информацията на Бойко Рашков, която съдържа факти, данни и твърдения, в моето предложение не е необходимо те да бъдат пресъздавани и резюмирани. Мотивите ми общо взето се свеждат до няколко групи", каза министърът.

По думите му става въпрос за избирателно и тенденциозно разгласяване на данни от досъдебно производство, публични изявления и коментари, които показват предубеденост, което нарушава принципа за невиновност, използване на служители на Бюрото за защита на свидетели за претърсвания в сградата на президентството, което нарушава принципа на разделение на властите, както и пренебрегване на принципа за случайно разпределение на делата.

"Ето защо в качеството на министър на правосъдието, направих предложение Пленумът на ВСС да се произнесе за наличието на обстоятелства за предсрочно освобождаване на Иван Стоименов Гешев от поста главен прокурор на Република България. Вчера част от вас са проследили заседанието на ВСС, което продължи около 7 часа. Най-накрая то завърши с решение: оставя без разглеждане като недопустимо внесеното предложение на министъра на правосъдието", каза още Янаки Стоилов.

По думите му неговото предложение е изпълнило своята роля. "Това не беше просто един акт, за да се предизвика дискусия. Нямам илюзии, че този състав на ВСС би стигнал до друго решение по същество. Това, което озадачава и което аз не приемам е, че след като дискусията засегна всички аспекти на проблема, най-накрая тя завърши с произнасяне, че ВСС не е разглеждал това, което е обсъждал 7 часа. Трябва да има аргументи по допустимостта", каза още проф. Стоилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай