Спират три сделки с армейски имоти

Спират три сделки с армейски имоти | StandartNews.com

София. Военният министър Ангел Найденов стопира три сделки за продажба или отдаване на армейски имоти. Първият от тях е край с. Марково с купувач Нико Тупарев. Продуцентът обвини армейците в опити за натиск и се закани да ги съди. Найденов обясни, че единствената причина да откаже сделката е ниската продажна цена, която не е изгодна за ведомството му.

По думите на министъра земите в района се продавали по 50 лева за квадрат, а сделката е сключена за 18 лв./кв.м, три пъти по-евтино. Хората на Тупарев обаче припомниха, че теренът не е в регулация. Военният министър посочи и че в средата на имота има стационарен комуникационен възел и военно поделение, а в споразумението не е уговорено възможност армейците да получават достъп до тях.

"Преместването на тези съоръжения ще ни струва около 1 млн. лева, а продажната цена е малко над 900 000 лева - изгодно ли се според Вас?", запита реторично Найденов. Другата спряна сделка е в разширения център на Бургас. В Благоевград пък общината също няма да си получи исканите 67 декара, поне за момента.

$22 млн. печелим от US бойците

Непряко от ползването на американските базите у нас в икономиката ни са влезли 22 милиона щатски долара през последните 3 г., обяви вчера военният министър Ангел Найденов. Янките имат бази в Ново село, Безмер, Граф Игнатиево и Айтос. Военните от САЩ ползват терените от 2006-а година и имат договор за десет години. Парите са и от ремонти, които Щатите са направили у нас. Ползите за икономиката ни бяха обявени, след като стана ясно, че по предложение на САЩ у нас могат да дойдат да се обучават 8000 либийски войници. В момента все още се водят преговори, но армейският шеф определи възможността като "приемлива". Найденов добави, че е информирал и премиера, както и Министерския съвет.

Предстои информацията по евентуалното споразумение да бъде предоставена и на Народното събрание, като някои от депутатите са наясно с водените преговори. Либийците ще заплатят обучението си, както и въоръжението, което ние ще им предоставим. САЩ водят преговори с още пет държави, като досега в нито една от тях няма официална позиция. Обучението ще се води от щатски и български военни, като ще бъде за период между 5 и 8 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай