Социолог видя голяма опасност, какво ни чака

Съдържанието на думата коалиция не се промени през 2022-ра, коментира Първан Симеонов

Социолог видя голяма опасност, какво ни чака | StandartNews.com

"Съдържанието на думата коалиция не се промени през 2022-ра. То беше лошо и тази година стана още по-лошо, което е път за никъде". Това коментира социологът Първан Симеонов пред БНР.

Според него политическата криза може да стане криза на демокрацията:

"Невъзможността на партиите да упражняват властта и да разговарят помежду си може да направи така, че мнозина да поискат да дойде някой с по-твърда ръка и с по-еднолична компетентност". 

Той посочи, че отликите между двата политически лагера - консервативен и прогресивно-либерален, са големи и непреодолими, но все по-голяма и непреодолима става отликата между тях и обществото. Това е опасното, подчерта Симеонов.

Социологът коментира и войната:

"България отговори горе-долу на човешките очаквания. Не бива да си посипваме главите с пепел. ... Българският народ не е краен евро-атлантик. Трябва да се обясни какъв е нашият интерес, а той е, че за България това е прагматичната полза. Има и ценностно обяснение, но то за жалост не работи на ниво масов курс. Евро-атлантизмът е очевидната наша полза. Трябва да се намери онзи подход към българското общество, който на неговия език да му обясни. За България е нужен специфичен подход, защото исторически е свързана с руската политика. Много е сложно на българите да обясниш защо трябва да се страхуват от Русия. Трябва да разказваме човешкото страдание в тази война, а не толкова да си разказваме кой кого ще победи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай