Софиянски проговори! Каза огромната грешка на ГЕРБ

Какво има предвид бившият кмет на София

Софиянски проговори! Каза огромната грешка на ГЕРБ | StandartNews.com

"Не е добър сигнал това, което днес наблюдавахме. Действително това, което парламентарните групи чрез своите ръководители изнесоха, бяха смислени приказки, но когато дойде време за дела и да се избере председател... Традиционно още от преди 30 години с настъпването на демокрацията си е право на най-голямата парламентарна група, това не се спазва напоследък, не се спази и днес", каза председателят на 39-ото НС доц. Борислав Великов в "Денят ON AIR".

"Понеже Росен Желязков е от ГЕРБ, няма да го изберем и така не може да започне работата" - не е лошо да се съберат контактни групи, да се види какво ще се обсъди, защото животът на това НС ще е кратък, да се разгледа бюджета, закона на Пеканов. Юли да има избори и да е ясно, минаваме тези неща и кой откъдето е", допълни още той.

"Тепърва се събират да уточняват основни приоритети. България има едни приоритети. Едните да имат едни, другите да имат други и да седнат да мислят кои са приоритетите. Тук е цялата грешка. Започнахме да възприемаме хората като политици и ние трябва да решим приоритетите. Една е истината - ти отиваш там да работиш", заяви бившият министър-председател и кмет на София - Стефан Софиянски.

"Правят се на политици, надскачат си възможностите, а не отиват там да работят. Ти трябва да гледаш на обществената си ангажираност, като на чиста професионална рамка.  Не може България да има хиляда програми, страната има един път - планът за развитие, съпровождащ бюджет, който трябва да се адаптира с плана за развитие. Приемаш го това нещо и оставаш правителството да работи - просто е", каза още Софиянски пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Софиянски, Росен Желязков би бил добър председател на парламента, тъй като е "юрист с висока квалификация". "Огромната грешка на ГЕРБ беше, че когато получихме председателство на ЕС, не тропнахме по масата и не поставихме темата за Шенген и отидохме да обединяваме Западните Балкани. Така ги обединихме, че след 6 месеца сложихме вето на това, което правихме", добави той.

"Шенген е задължително, но за да влезеш, трябва да спечелиш доверие. Ако аз си поставям приоритет, той е Шенген да отпадне като механизъм, защото е против принципите на ЕС", смята Софиянски, пише novini.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай