Ще уча за архитект

Ще уча за архитект | StandartNews.com

Нямам конкурент на моята възраст, не крие стрелецът

Агенция "Блиц" стана медиен партньор в кампанията на "Стандарт" за "Спортните чудеса" на България. Медията се включи в представянето на талантите, които се борят в двете категории до 23 г. и до 14 г. Тя представи един от "батковците" - Дамян Дачев. Търновецът е без конкуренция у нас в стрелбата с лък. Сега търси пробив в чужбина. За него може да гласувате в сайта - bgchudesa.com. Ето какво разкри Дамян пред "Блиц".

- Дамяне, как се насочихте точно към стрелбата с лък?

- Запалих се в училище, от шести клас съм с лък в ръка. Учителката ми по физическо ме насочи.

- Къде тренирате?

- От един месец тренираме в новата зала на стадион "Ивайло", преди това в Спортното училище. Радвам се, че вече условията са по-добри. Базата е много добра и подготовката ми протича отлично. Преди това в продължение на години се готвехме в студената влажна маза на спортното, както и в калта на стадиона, преди да го ремонтират. Така се подготвях за европейски първенства, световни и олимпиади. Въпреки лошите условия успяхме някак си да постигнем добри успехи. Сега вече е различно. Благодарение на община Велико Търново и на "Спортни имоти" имаме зала и място къде да тренираме на стадион "Ивайло".

- Разкажете за успехите си до този момент?

- Последните 2 години имам шесто място на европейско в Любляна (б.р. Словения) индивидуално, както и шесто място в смесените двойки със съотборничката ми в "Етър" Ралица Генчева. Благодарение на нея успях да завоювам двете шести места в Словения през юни 2014 г. Тази година пък имам участия в Гран При в Италия и Австрия, благодарение на финансирането ми по проекта "Олимпийски надежди" на спортното министерство. Най-големият ми успех после беше изявата ми на младежката Олимпиада в Нанджин (б.р. Китай). Там завоювах девето място заедно с Ралица. Стигнах до Нанджин, след като бях одобрен за проекта "Олимпийски надежди" с шестото място на европейското. На Гран При в Италия се класирах 17-и в индивидуалното и това беше най-високото ми класиране за годината.

- Имахте ли шанс да заемете по-предно място в Любляна?

- Това класиране го считам за голям успех. Конкуренцията беше много силна. По турнирите в Европа е много трудно, съперниците са отлично подготвени, класни състезатели са. В България почти нямам конкуренция. Специално за европейското в Словения не ми достигна по-скоро малко шанс. Шестото място наистина е сериозно постижение. Участвах също така и на Световното за младежи в Янгтон (САЩ), бях и на това за мъже в Дания. Вече повече от година съм част от мъжкия национален отбор, където треньор ми е Иван Иванов.

- Кой ви подготвя във Велико Търново?

- Димитър Димитров. Много съм му благодарен, на него дължа всичко.

- След няколко месеца завършвате училище, ще се местите ли в София?

- Да, защото искам да следвам архитектура.

- Ще продължите ли да се занимавате със стрелбата с лък?

- Това е желанието ми. Надявам се да мога да съчетавам лекциите с тренировките.

- За тази година имате ли поставена цел?

- Голямата ми цел е да спечеля квота за Олимпиадата в Рио де Жанейро. Имам шанс, предстоят турнири, на които мога да го сторя. В Англия ще има европейско, а след това състезание и в Турция. Това е шансът ми. Знам, че е трудно постижима цел, но ще се боря. За момента обаче все още не зная дали ще мога да участвам на европейското в Англия. По същото време завършвам, предстои ми бал. Но дори и да пропусна този форум, след това ще използвам възможностите в Турция и ще извоювам квота за олимпиадата. За такава се борих и на Евроолимпиадата в Баку, както и на Гран При в Маратон (Гърция). В Гърция спечелих квота за Баку заедно със съотборника ми от националния отбор Явор Христов. Но той имаше по-добър резултат от мен и класиране, понеже квотата е една и се дава на държавата, той получи възможността да представя страната там. Явор е бивш световен шампион по стрелба с лък и е най-добрият стрелец в България за последните години. Единствено той ми е конкуренция при мъжете, а на моята възраст нямам такава.

- Как стоят нещата в училище, отличник ли сте?

- Да, пълен. Уча в Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Ангел Попов".

- Имате ли проблеми с финансирането, как стои въпросът с покриването на разходите по участия в турнирите извън пределите на България?

- Нямам проблеми в това отношение, федерацията по спортна стрелба ми осигурява всичко необходимо. А и тази година имам финансиране от Спортното министерство по проекта "Олимпийски надежди", което ми позволява да се концентрирам изцяло върху тренировките и да се боря за мечтаната квота за Рио.

- Налага ли се родителите ви да вадят средства от семейния бюджет, за да бъдат покривани разходите по участията ви в състезанията?

- Не, финансирането ми изцяло е от министерството и от федерацията.

- Занимавате ли се с други спортове?

- Играя волейбол и баскетбол, но основно се занимавам със стрелбата с лък. Вече шеста година тренирам сериозно този спорт. Не мисля да прекъсвам със стрелбата, защото ми е дала страшно много за тези години и буквално израснах и се възпитах с този спорт.
- Знаем за страстта ви към рисуването...
- Още от много малък рисувам. Имал сам много участия и призови места на конкурси. Най-добрите ми постижения са трето място на конкурс на вестник "Телеграф" на тема "Олимпиадата в Пекин". Мои рисунки пък бяха изпратени на изложба в Япония. Гордея се с това. Много обичам да рисувам сгради, запален съм от малък. Мечтата ми е да стана архитект или строителен инженер. Намеренията ми са да се занимавам с това, освен със стрелбата.

- Гледате ли мачовете на "Етър", който сега е във "В" група?

- По принцип не ходя на футболните мачове, но последните две срещи ги гледах, по-точно ги следях от прозореца на залата ми, докато тренирах. Интересно ми е, ще продължа да следя и се надявам футболистите ни да класират "Етър" в "Б" група.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай